Ligeti Zsuzsa egy cukorbetegek számára is fogyasztható fánkféleséget ajánl a Metropol olvasóinak kipróbálásra.

Ligeti Zsuzsa diabetikusan készíti a farsangi fánkot (Olvasói fotó)

– Nekem vigyáznom kell a szénhidrátokkal és a cukorral, de ezek helyettesítésével számomra is ehető finom fánkot tudok készíteni. Olyat, ami után a nem-cukorbetegek is megnyalják a tíz ujjukat! Íme, az Egérke receptje – elvégre is farsang volna, ha a járvány nem keserítené az életünket.

Asztalon az Egérkék – desszertnek vagy uzsonnára (Olvasói fotó)

Hozzávalók

20 dkg liszt (Durum-lisztet használok, az lassú felszívódású szénhidrát)

1 tojás

10 csepp sztívia,

fél csomag szárított élesztő,

1 dl tej,

csipet só

bármilyen lekvár

1 kk cukorhelyettesítő por (Porcukor helyett a Diawellness cég por-eritritje)

Ezt az Egérkét – házi lekvárral! – még az is szereti, aki egyébként ehet cukros édességet (Olvasó felvétele)

Elkészítés

Lágy fánktésztát készítek, kel egy órát. Utána forró olajba szaggatom, ettől lesz „egérke” alakja. Porcukorral, lekvárral esszük. Most éppen házi szilvalekvár van nyitva. 2020-ban elfagyott a sárgabarack, a tavalyról maradt sárgabarack nektár zárolva van. Porcukor helyett a Diawellness cég por-eritritjét használom. A tésztába kevés sztíviát tettem.. Ha nem uzsonnára, hanem ebédre esszük, elé egy füstölt tarjás fejtett bablevest ajánlok.