RETRO RÁDIÓ

Így készül a házi mézes krémes, az ünnepi sakksüti





Vidéki rokonlátogatások első számú sütiélménye a mézes krémes. Nem volt ünnep e nélkül. A falusi lelemény egyik csodája, amely olcsó és egyszerű alapanyagokból létrehozza azt az ízt, ami vetekszik a legdrágább diós, mákos finomságokkal. Létezik a grízes és a vaníliapudingos változata, egyik jobb, mint a másik. Nem lehet választani, ezért kétfélét csinálunk: az egyik a fehér tetejű, a másik a fekete lesz a sakktáblatálon.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.04.01.
Mézes krémes

Hozzávaló 2×4 lapos adaghoz

Mézeskrémes-sakktábla (Szerző felvétele)

 

Tészta

Egyesével nyújtjuk és sütjük a lapokat (Szerző felvétele)

1 kg búzaliszt

12 dkg zsír (vagy kb. 30 dkg margarin)

4 egész tojás

30 dkg cukor

4 evőkanál olvasztott méz

A csokis tetejű dupla krémmel készült (Szerző felvétele)

 

Elkészítés

A tepsi fenekére nyújtjuk a lapot (Szerző felvétele)

Először a tojást, a zsírt, a cukrot és a mézet összedolgozzuk – kézzel vagy géppel. Azután fokozatosan hozzágyúrjuk a lisztet, és a kéz melegével formázzuk. A tésztabuckát deszkára borítjuk, mérleg segítségével két egyenlő részre osztjuk, majd a két buckát is, egyenként 4 részre. Így 8 tésztarészünk lesz, amit egyenként kinyújtva megzsírozott tepsi fenekén kisütünk (közepes hőfokon, kb. 5 perc alatt). Ha aranysárgára sült, késsel lehúzzuk a tepsiről, a lapokat egymásra halmozzuk. Négy lapot grízes krémmel, négyet pudingossal töltünk, ennek tetejére étcsokit is teszünk. Mindkét tepsi mehet a hűtőbe 1-2 napra, hogy vajpuhává összeálljon!

Egymáson hűl a két adaghoz való 8 mézes lap (Szerző felvétele)

Hozzávalók

Krém grízes 4 laphoz

A lapok közé egyenletesen elosztva betöltjük a krémet (Szerző felvétele)

1 liter tej

10 dkg gríz (búzadara)

20 dkg vaj

25 dkg cukor

vaníliás cukor

 

 

Krém pudingos 4 laphoz

Krém vaníliapudingból (Szerző felvétele)

 

4 csomag vaníliás pudingpor

20 dkg cukor

20 dkg vaj

vaníliás cukor

25 dkg étcsokoládé

 

Grízes krém

Grízes krém (Szerző felvétele)

A tejet elkezdjük melegíteni, és az edényből kivett kevés tejjel külön tálban csomómentesen elkeverjük a grízt, majd folyamatos keverés mellett ezt az egészet visszacsorgatjuk a forrósodó tejbe, amit aztán addig kavargatunk, amíg elkezd sűrűsödni. Amikor már majdnem kész, hozzátesszük a cukrot, és azt is belefőzzük. Hagyjuk kihűlni. Majdnem hidegen – az nem baj, ha kicsit még langyos – kiveszünk belőle egy kis adagot és külön keverőtálban ezt összedolgozzuk a vajjal, gépi habverő segítségével, majd ehhez a csomómentes masszához adjuk kisebb adagokban, folyamatosan keverve a többi krémet, közben vaníliával ízesítjük. Három részre osztva betöltjük a 4 mézeslapot. Ennek a tetejére nem kerül semmi. A sakktáblán ezek a fehér kockák.

 

Fekete-fehér (Szerző felvétele)

Pudingos krém

Ezt ugyanúgy főzzük, mint a grízes krémet. A négy lap betöltése után ennek a tetejére felolvasztjuk az étcsokit, és langyosan, egyenletesen elterítjük rajta.

Óvatosan lecsúsztatjuk a megsült lapot (Szerző felvétele)

Tuti tipp

Aki nagyon krémesen szereti a mézes krémest, nyugodtan készítsen dupla adag krémet! Nem fogja megbánni!

Tele grízes krémmel (Szerző felvétele)

+1tipp

Ez a süti laktózmentes és diabetikus verzióban is elkészíthető, laktózmentes tejjel, nyírfacukorral helyettesítve.

 





Ezeket olvastad már?
Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás