Hozzávaló 4 főre+ráadás

1 kis bol (kis mély tálka) rizs

Négyszeres mennyiségű tej (rizstej) a bol méretéhez képest

2-2,5 dl tejszín (növényi tejszín)

kristálycukor (eritrit, édesítő) ízlés szerint

50-60 dkg nyers gyümölcs (eper, mangó, banán, körte, cseresznye, meggy, málna, alma)

tejszínhab (választható)

Krémes mint a fagylalt, tele gyümölccsel Fotó: Fodor Erika

Mangós epres gyümölcskrémrizs Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A rizst állandó kevergetés mellett megfőzzük úgy, hogy amikor már majdnem kész, akkor kicsit lefedjük, hadd dagadjon. Ez alatt apróra vágjuk a gyümölcsöket, illetve eperből vagy málnából egy kis adagot valamilyen édesítővel átrottyantunk, hogy legyen öntetünk.

Csak tej (rizstej), sok gyümölcs és rizs Fotó: Fodor Erika

A kész tejberizst édesítjük annyi kristálycukorral vagy mással, amilyenre számunkra megfelel, majd hozzáöntjük kézi habverős áthabosítással a tejszínt.

A nyers eperből kevés cukorral (eritrittel) darabos öntetet rottyantunk Fotó: Fodor Erika

A gyümölcsökkel és a krémes tejberizzsel rétegesen töltjük meg a fagylaltoskelyhet, tetejét díszítjük, öntettel locsoljuk. Hűtés után tejszínhabbal vagy anélkül kínáljuk!

Egy kehely kényeztetés mindenkinek! Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A kelyhekbe adagolt gyümölcsrizst tejszínhab nélkül hűtsük, azt csak közvetlenül a fogyasztás előtt tegyük rá, ha kér a vendég – egy kis plusz eperöntettel, vagy hab nélkül csorgassunk még egy kis darabos eperszószt, amikor kínáljuk.

Habbal vagy hab nélkül? Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

Magába a „tejberizsbe” én nem tettem cukrot, csak egy kis vaníliát, mert az epret egy kevés eritrittel rottyantottam fel öntet gyanánt, és a gyümölcs, valamint a plusz cukor elegendő édességet adott a rizsnek is.