Hozzávaló – nagycsaládi adaghoz

Gőzgombóc

40 dkg liszt

fél csomag élesztő

3 csipet só

cukor

Gőzgombóc káposztás-babos pörivel (Fotó: Fodor Erika)

Pörkölt

1 kg szárazbab

1 kg savanyú káposzta

2 nagy fej hagyma

2 TV paprika

2 paradicsom

4 fokhagyma gerezd

Fél chili paprika

2 kg sertéslábszár vagy lapocka

20 dkg füstölt szalonna

só, bors, kalocsai csemege paprika

Fülöp Réka már bográcsban is tutit készít (Fotó: Fodor Erika)

Szósz

2 dl tejföl

kapor, fokhagyma

Elkészítés

Gőzgombóc

Az élesztőt kevés vízzel felfuttatjuk, majd a hozzávalókat egy nagy edényben kézzel jól összedolgozzuk, és 20 percet kelesztjük. Azután olajos kézzel pici gombócokat formálunk belőle, amelyeket így nyersen ráteszünk a babos-káposztás pörköltünk tetejére, és légmentesen lefedjük alufóliával, és így főzzük meg. Könnyű és finom lesz!

Pörkölt

A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott füstölt szalonnát, paradicsomot, paprikát. Ezeket készítünk egy alapragút, amelyet pépesre dinsztelünk. Mehet bele a kockázott hús, piros paprika és víz. Körülbelül két órát főzzük, majd hozzátesszük az előzőleg kakukkfüves vízbe áztatott és előfőzött babot meg az átmosott káposztát, és együtt összefőzzük. Fél órával azelőtt, hogy minden tökéletes, akkor helyezzük rá a gőzgombócokat.

Szósz

A tejfölbe villával belekeverjük az összenyomott fokhagymát és az apróra vágott friss kaprot.