RETRO RÁDIÓ

Gőzgombóc savanyú káposztás pörkölttel és kapros tejföllel – a nagymamától és anyától ellesve





Fülöp Réka szereti a tradicionális ételeket, és mindig figyelt, amikor otthon a nagymama vagy az édesanyja valami finomat főzött. Most ő is készíti ezeket a saját konyhájában. A gőzgombóc titkát is tőlük tanulta meg.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.10.23.
generációs finomság

Hozzávaló – nagycsaládi adaghoz

Gőzgombóc

40 dkg liszt

fél csomag élesztő

3 csipet só

cukor

Gőzgombóc káposztás-babos pörivel (Fotó: Fodor Erika)

Pörkölt

1 kg szárazbab

1 kg savanyú káposzta

2 nagy fej hagyma

2 TV paprika

2 paradicsom

4 fokhagyma gerezd

Fél chili paprika

2 kg sertéslábszár vagy lapocka

20 dkg füstölt szalonna

só, bors, kalocsai csemege paprika

Fülöp Réka már bográcsban is tutit készít (Fotó: Fodor Erika)

Szósz

2 dl tejföl

kapor, fokhagyma

Elkészítés

Gőzgombóc

Az élesztőt kevés vízzel felfuttatjuk, majd a hozzávalókat egy nagy edényben kézzel jól összedolgozzuk, és 20 percet kelesztjük. Azután olajos kézzel pici gombócokat formálunk belőle, amelyeket így nyersen ráteszünk a babos-káposztás pörköltünk tetejére, és légmentesen lefedjük alufóliával, és így főzzük meg. Könnyű és finom lesz!

Pörkölt

A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott füstölt szalonnát, paradicsomot, paprikát. Ezeket készítünk egy alapragút, amelyet pépesre dinsztelünk. Mehet bele a kockázott hús, piros paprika és víz. Körülbelül két órát főzzük, majd hozzátesszük az előzőleg kakukkfüves vízbe áztatott és előfőzött babot meg az átmosott káposztát, és együtt összefőzzük. Fél órával azelőtt, hogy minden tökéletes, akkor helyezzük rá a gőzgombócokat.

Szósz

A tejfölbe villával belekeverjük az összenyomott fokhagymát és az apróra vágott friss kaprot.





Ezeket olvastad már?
Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás