Sokaknak okoz fejtörést a szilveszteri menü kitalálása. Az ő dolgukat könnyítjük most meg a budapesti Vak Varjú Étteremcsalád szilveszter-újévi ajánlatával, amelyet házhoz is „repítenek”, ha valaki nem szeretne a főzéssel pepecselni az év utolsó napján. Azoknak, akik mégis belevágnának, mondván: úgyis itthon vagyunk, és ráérünk kísérletezni, nekik is jóhírünk van: a Vak Varjú kreatív séfje elárulja, és videón meg is mutatja a Metropol olvasóinak, hogy kell csinálni a tuti omlós sertésoldalast rántva, sültcéklás lencse salátával, csicsóka pürével.

Jó étvágyat, jó szerencsét az új évre! (Fotó: Metropol)

A terített asztal összeköt

Az étel mellé Semsei Rudolf, a budapesti Vak Varjú Étteremcsalád tulajdonosa év végi gondolatait is elküldte körítésül.

Semsei: Rudolf családjában az ünnep központi helyszíne a terített asztal (Fotó: Metropol)

„Számomra az asztalközösség különösen fontos, hétköznap is e körül jövünk össze, találkozunk mi is a négy gyerekünkkel, itt szoktuk megbeszélni közös dolgainkat. Karácsonykor, ünnepekkor még jobban érezzük ennek jelentőségét, különösen ennek a szomorkás és mindenki számára nehéz év végén. A terített asztal összeköt minket, ki rendeli, ki maga készíti a szilveszteri vacsorát, egy a lényeg, hogy együtt legyünk azokkal, akikkel a jelenlegi körülmények között is együtt lehetünk, és bízzunk benne, hogy jövőre már mindenki ott lehet az ünnepi asztal körül, akit szeretünk.” A szerencsehozó, évköszöntő menüt Balogh Krisztián, a hat budapesti Vak Varjú kreatív séfje receptje alapján osztjuk meg olvasóinkkal. A séf videón be is mutatja az elkészítést!

  Hozzávalók 4 személyre: Sertésoldalas 80 dkg Kacsazsír 2 kg Vöröshagyma 2 fej Fokhagyma 1 fej Lencse 25 dkg Cékla 30 dkg Csicsóka 60 dkg Vaj 20 dkg Tejszín 10 dkg Dijoni mustár 1 evőkanál Majonéz Só, bors, kakukkfű, babérlevél ízlés szerint

Oldalas csont nélkül (Fotó: Metropol)

Elkészítés (oldalas): Ahogy édesapám kezdte mindig ezeket a recepteket: Végy egy nagy darab oldalast. Sózzuk meg, és tegyük egy mély tepsibe. Olvasszuk fel a zsírt és öntsük rá a húsra, hogy ellepje azt. Tegyünk mellé kakukkfüvet és fokhagymát a zsírba, az íze kedvéért. A sütőt állítsuk 85 fokra és helyezzük be a húst 8 órára, hogy igazán omlós legyen. Akkor lesz jó, ha a csontok könnyedén kijönnek belőle kézzel. Csontozzuk ki, majd hagyjuk kihűlni a zsírjában. Elkészítés (csicsókapüré)

Csicsóka! (Fotó: Metropol)

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A csicsókát mossuk meg, majd csomagoljuk alufóliába. Süssük őket puhára kb. 1 óra alatt. Ha kihűltek kaparjuk ki a belsejét. Olvasszuk fel a vajat, főzzük össze a tejszínt és a csicsókát, sózzuk ízlés szerint majd turmixoljuk. Laktózmentesen étkező vendégeink cserélhetik a tejtermékeket a megszokott helyettesítő termékekre.

Elkészítés (lencsesaláta)

Így készül a céklapüré (Fotó: Metropol)

A céklát is mossuk át, sózzuk, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és csomagoljuk alufóliába. 200 fokon 1-2 óra alatt, mérettől függően puhára sütjük. Ha kihűlt meghámozzuk, felkockázzuk.

Köret-alapanyagok (Fotó: Metropol)

Megfőzzük a lencsét 1 fej hagymával, egy pár szem babérlevéllel, és 3-4 gerezd fokhagymával. Hagyjuk kihűlni, ha készen van. Ez után bekeverjük a salátánkat: A majonézünket pikánsabbá tesszük egy kis dijoni mustárral, hozzá keverjük a finomra vágott hagymát, a lencsét és a cékla kockákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az oldalast szimpatikus darabokra vágjuk, bepanírozzuk őket és végül kisütjük bő olajban. Gluténmentesen étkezők a panírozásnál használjanak gluténmentes lisztet és morzsát.