RETRO RÁDIÓ

Ettől eláll a lélegzeted! Íme a chiás túrókrémtorta szatmári szilvalekvárral





Hol van már a húsvéti nagy süteménytrakta! Mostanra nem csoda, ha újra ennénk valami édeset, mégha nem is olyan tömény és kalóriadús fajtát, mint az ünnepi desszertek. Mondjuk egy szénhidrát-szegény túró- és joghurtalapú tortát, amibe ráadásul liszt sem kell. Cukorbetegek készíthetik helyettesítővel, és a mindenki számára jótékony hatású chiamagot is belecsempésszük. Jöhet egy chiás túrókrémtorta?



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.04.16.
chiás túrókrémtorta

Hozzávalók (24 cm-es tortaforma)

A nárcisz csak dekoráció, de passzol a könnyű desszerthez (A szerző felvétele)

50 dkg túró

15 dkg nyírfacukor (vagy kristálycukor)

40 dkg görög joghurt

4 tojás

1,5 dl olaj

5 dkg chiamag

1 közepes citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)

10–15 dkg szatmári szilvalekvár (cukor nélkül eltett)

Néhány darab aszalt szilva

Egy vagy két szeletet? (A szerző felvétele)

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 160 fokosra. A túrót a joghurttal összekeverjük, ha nem akarjuk darabosra, akkor botmixerrel egyneműsítsük, majd gépi habverővel folytatva hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, az olajat. Ha jól elkevertük, kettéöntjük a masszát egy-egy kancsóba vagy tálba, és az egyikbe beleszórjuk a reszelt citromhéjat, a másikba a chiamagot. Ha csőrös kancsót, edényt használunk, akkor azok segítségével öntjük be a tortaformába a masszát, ha nem, akkor használjunk merőkanalat. Jól záródó kapcsos tortaformát vajazzunk ki, az oldalát is teljes magasságban körben. Először a citromos masszából öntsünk egy (merőkanálnyi) adagot a formába, majd a szétterülő massza közepébe öntsünk ugyanannyit a chiásból.

A csíkok maguktól kialakulnak (A szerző felvétele)

Annak közepébe megint jöhet az elsőből, aztán a másikból, egészen addig, amíg el nem fogy. Ha készen vagyunk, tegyük a sütit 50 percre a sütőbe. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Ekkor egyenletesen ráterítjük a tetejére a szilvalekvárt, amit, ha túl sűrű, akkor egy kis likőrrel vagy vízzel lazítunk előtte. Random hozzádobálunk pici citrom falatokat és aszalt szilva darabokat.

A szatmári szilvakrémje megbolondítja (A szerző felvétele)

 

Tuti Tipp

Két csőrös edényből könnyű összeönteni a tortát (A szerző felvétele)

Amikor a kétféle masszát a tortaformába öntjük, nem kell rázni vagy keverni, terülés közben maguktól kialakulnak a csíkok, ami majd sütés után is látszik.

Citromos és chiás túrókrém keveréke (A szerző felvétele)

+1 Tipp

Lekvár nélkül is nagyon finom (A szerző felvétele)

A chiás túrókrémtorta szilvalekvár nélkül is tökéletes. A szatmári szilvalekvár csak tetézi az élvezeteket. Aki nem cukorbeteg, kedve szerint bármilyen más, sűrű gyümölcslekvárral megkoronázhatja – kedve szerint.

 

Chiamag

Azték zsálya magja (A szerző felvétele)

Az eredetileg Mexikóban honos azték zsálya (Salvia hispanica) magja. A maják, aztékok és inkák étrendjében már 4000 évvel ezelőtt fontos élelmiszernek számított. Nálunk manapság lett divatos, számos egészségvédő hatása miatt. A chiamag nem tartalmaz glutént, viszont értékes fehérjeforrás a vegetáriánusok, vegánok számára is. A glikémiás indexe is nagyon alacsony, ami a cukorbetegeknek kedvez. Az aztékzsálya-magban nagy mennyiségben találhatók többszörösen telítetlen ómega-3-, illetve ómega-6-zsírsavak. E mellett ötször annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, vastartalma pedig meghaladja a spenótét. A magok magas rosttartalmuk miatt támogatják az emésztést, és a tápcsatornában megdagadva hosszas teltségérzetet biztosítanak, de éppen ezért ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, ha chiát fogyasztunk.





Ezeket olvastad már?
Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás