Diós- és havasgolyó: alternatív desszertkínálat az ünnepi asztalra – Ajándéknak is kiváló!





A klasszikus zserbó pótlására, a lisztet és a tejterméket kihagyva, házilag alkothatunk olyan mentes süteményt, amit bátran kínálhatunk mindenkinek, külön örömet szerezve ezzel azoknak a szeretteinknek, akik a hagyományos karácsonyi édességeket nem ehetik. Díszdobozba csomagolva, és gondoskodva a megfelelő hőmérsékleten való tárolásról, ajándéknak is kiváló.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.12.17.
ünnepi desszert

Hozzávaló

„Tésztához”

25 dkg aszalt szilva és 20 dkg pucolt dió vagy

vagy

25 dkg aszalt sárgabarack és 20 dkg blansírozott mandula

Csak mandula, dió, aszalt szilva és sárgabarack (Fotó: Fodor Erika)
Gombócot formálunk a masszából, és kész is a havasgolyó (Fotó: Fodor Erika)

„Borítás”

10-15 dkg kesudió, pisztácia vagy 15 dkg feketecsoki (60-70% kakaótartalom)

1 evőkanál növényi tejszín, ízlés szerint nyírfacukor vagy juharszirup a a magkrémekhez

Kesukrémmel dekorált mandulás-barackos vegán golyók (Fotó: Fodor Erika)
Ellenállhatatlan – még a „mindenevőknek” is (Fotó: Fodor Erika)

Elkészítés

A diót vagy a mandulát az aszalt szilvával, illetve aszalt sárgabarackkal egyszerre beletesszük a darálóba, és masszává őröljük. Cukrot nem kell hozzáadni, de lehet ízesíteni, ha valakinek így nem elég édes. A masszából nagyjából egyforma méretű golyócskákat formálunk a két tenyerünkkel. A diós-aszalt szilváshoz felolvasztjuk a feketecsokit, és mielőtt újra megköt, beleforgatjuk (elég csak a tetejét is). A sárgabarackos változathoz kesudió vagy pisztácia darálásával, egy kevés növényi tejszínt (ha igényeljük , édesítőt) hozzáadva fehér magkrémet készítünk, amit habzsákból a tetejére nyomunk.

Havas-diós bonbon vegyesen (Fotó: Fodor Erika)
Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A diót és a mandulát is egy nagy tepsiben szétterítve aranybarnára pirítjuk, így sokkal izgalmasabb íze lesz darálva is a „tésztában”.

Dobozban karácsonyra (Fotó: Fodor Erika)
Igazi ünnepi nyalánkság (Fotó: Fodor Erika)

+1Tipp

A zserbó golyócskák borításával kapcsolatban nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, illetve vágyainkat: az ajánlott étcsokin vagy magkrémen kívül használhatjuk a bevonáshoz akár magát a darált diót és darált mandulát, aki szereti, az kókuszreszeléket.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás