Hozzávaló

„Tésztához”

25 dkg aszalt szilva és 20 dkg pucolt dió vagy

vagy

25 dkg aszalt sárgabarack és 20 dkg blansírozott mandula

Csak mandula, dió, aszalt szilva és sárgabarack (Fotó: Fodor Erika)

Gombócot formálunk a masszából, és kész is a havasgolyó (Fotó: Fodor Erika)

„Borítás”

10-15 dkg kesudió, pisztácia vagy 15 dkg feketecsoki (60-70% kakaótartalom)

1 evőkanál növényi tejszín, ízlés szerint nyírfacukor vagy juharszirup a a magkrémekhez

Kesukrémmel dekorált mandulás-barackos vegán golyók (Fotó: Fodor Erika)

Ellenállhatatlan – még a „mindenevőknek” is (Fotó: Fodor Erika)

Elkészítés

A diót vagy a mandulát az aszalt szilvával, illetve aszalt sárgabarackkal egyszerre beletesszük a darálóba, és masszává őröljük. Cukrot nem kell hozzáadni, de lehet ízesíteni, ha valakinek így nem elég édes. A masszából nagyjából egyforma méretű golyócskákat formálunk a két tenyerünkkel. A diós-aszalt szilváshoz felolvasztjuk a feketecsokit, és mielőtt újra megköt, beleforgatjuk (elég csak a tetejét is). A sárgabarackos változathoz kesudió vagy pisztácia darálásával, egy kevés növényi tejszínt (ha igényeljük , édesítőt) hozzáadva fehér magkrémet készítünk, amit habzsákból a tetejére nyomunk.

Havas-diós bonbon vegyesen (Fotó: Fodor Erika)

Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A diót és a mandulát is egy nagy tepsiben szétterítve aranybarnára pirítjuk, így sokkal izgalmasabb íze lesz darálva is a „tésztában”.

Dobozban karácsonyra (Fotó: Fodor Erika)

Igazi ünnepi nyalánkság (Fotó: Fodor Erika)

+1Tipp

A zserbó golyócskák borításával kapcsolatban nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, illetve vágyainkat: az ajánlott étcsokin vagy magkrémen kívül használhatjuk a bevonáshoz akár magát a darált diót és darált mandulát, aki szereti, az kókuszreszeléket.