RETRO RÁDIÓ

Dinnyetál újratöltve, bódított vegyes gyümölccsel – Videón, hogy csináld!





Ezt a jópofa, és nemcsak finom, de látványos gyümölcsdesszertet egy kedves fogorvos doktornőtől tanultam, akinek anyai rokona készített ilyen hűsítő-üdítő uzsonnát a nyári hőségben, még az 50-es években. Kipróbáltam, és a több mint fél évszázados recept időtállónak bizonyult, mert a vendégek pillanatok alatt kiürítették a dinnyetálat! Igaz, picit módosítottam az elkészítésen, hiszen egy nem orvosdinasztiában született családnál nincs feltétlen kéznél otthon fecskendő és tű, amivel 1 napig kívülről kellett volna injekciózni a rumot a görögdinnyébe, ezenkívül a belevaló gyümölcsöket erdélyi áfonyapálinkával bódítottam.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.07.30.
hűsítő

Hozzávalók

1 egész görögdinnye (magszegény ajánlott)

1 kicsi sárgadinnye

Idénygyümölcsökből 3-4 darab fajtánként (őszibarack, sárgabarack, szilva, feketeszeder, feketeribizli, málna stb.)

1-1,5 dl áfonyapálinka/likőr vagy más gyümölcspálinka, rum

Dinnyetál vegyes gyümölccsel Fotó: Fodor Erika
Mi van a kalap alatt? Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A görögdinnyéből akkorát válasszunk, amennyi elég annyi embernek, ahányan esszük. Kipróbáljuk, hogyan áll meg a dinnye, majd kb. a kétharmadánál leskalpoljuk a tetejét (lásd videó). A dinnye belsejét és a levágott kalapot is kivájjuk (fagyis)kanállal.

Dinnye skalpolva, kivájva, visszatöltésre készen Fotó: Fodor Erika

A többi gyümölcsöt is feldaraboljuk, és a dinnyebéldarabokkal vegyesen visszatöltjük a dinnye hasába, úgy, hogy közben rétegenként közé löttyintjük az áfonyalikőrt. Ha megtelt a dinnyetál, rátesszük a dinnye tetejét, és mehet néhány órára a hűtőbe „összeérni”. Üvegtálkákba vagy poharakba tálaljuk.

Dinnyében, áfonyapálinkával érlelt gyümölcssaláta Fotó: Fodor Erika

 

 

Tuti Tipp

Ha gyerekek is esznek a dinnyetálból, alkohol helyett tehetünk bele egy kis rumaromát vagy gyümölcsből készült házi szörpöt, de ezek nélkül, önmagában is finom, ha a dinnyében hűlve összeérnek a gyümölcsízek.

A sárgadinnye-maradékból sonkával körültekert olaszos előételt is készíthetünk Fotó: Fodor Erika

 

+1 Tipp

A kimaradt gyümölcsdarabokból a dinnyetálhoz hasonlóan ugyancsak készíthetünk egy gyümölcssalátát üvegtálban, de gyakran csak úgy elnassoljuk, míg várjuk, hogy a dinnyetál meghűljön. A sárgadinnye felét eleve készíthetjük úgy, hogy cikkekre vágjuk, és egy kalap alatt egy kis prosciuttóval betekert előételt is gyártunk.

Nézd, milyen menő!





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás