Hozzávalók

1 egész görögdinnye (magszegény ajánlott)

1 kicsi sárgadinnye

Idénygyümölcsökből 3-4 darab fajtánként (őszibarack, sárgabarack, szilva, feketeszeder, feketeribizli, málna stb.)

1-1,5 dl áfonyapálinka/likőr vagy más gyümölcspálinka, rum

Dinnyetál vegyes gyümölccsel Fotó: Fodor Erika

Mi van a kalap alatt? Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A görögdinnyéből akkorát válasszunk, amennyi elég annyi embernek, ahányan esszük. Kipróbáljuk, hogyan áll meg a dinnye, majd kb. a kétharmadánál leskalpoljuk a tetejét (lásd videó). A dinnye belsejét és a levágott kalapot is kivájjuk (fagyis)kanállal.

Dinnye skalpolva, kivájva, visszatöltésre készen Fotó: Fodor Erika

A többi gyümölcsöt is feldaraboljuk, és a dinnyebéldarabokkal vegyesen visszatöltjük a dinnye hasába, úgy, hogy közben rétegenként közé löttyintjük az áfonyalikőrt. Ha megtelt a dinnyetál, rátesszük a dinnye tetejét, és mehet néhány órára a hűtőbe „összeérni”. Üvegtálkákba vagy poharakba tálaljuk.

Dinnyében, áfonyapálinkával érlelt gyümölcssaláta Fotó: Fodor Erika

 

 

Tuti Tipp

Ha gyerekek is esznek a dinnyetálból, alkohol helyett tehetünk bele egy kis rumaromát vagy gyümölcsből készült házi szörpöt, de ezek nélkül, önmagában is finom, ha a dinnyében hűlve összeérnek a gyümölcsízek.

A sárgadinnye-maradékból sonkával körültekert olaszos előételt is készíthetünk Fotó: Fodor Erika

 

+1 Tipp

A kimaradt gyümölcsdarabokból a dinnyetálhoz hasonlóan ugyancsak készíthetünk egy gyümölcssalátát üvegtálban, de gyakran csak úgy elnassoljuk, míg várjuk, hogy a dinnyetál meghűljön. A sárgadinnye felét eleve készíthetjük úgy, hogy cikkekre vágjuk, és egy kalap alatt egy kis prosciuttóval betekert előételt is gyártunk.

Nézd, milyen menő!