Sokáig nem értettem, miért szerepel minden múlt századi és annak előtti szakácskönyvben evidenciaként, hogy „végy 2 dl csirke alaplét”, vagy „tegyél a mártáshoz 1 jó pohár marhahús alaplevet”. Aztán megtanultam, hogy régen minden háztartásban volt mindig kéznél alaplé a főzéshez. Ma már ezt nem tudjuk megtenni, a Lövőház utcai Alaplé Bár azonban pótolja ezt a hiányt a modern háziasszony számára is.

Király: 15 órát főtt csirkealaplé (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A Fény utcai piac mellett a Lövőház utca 12. szám alatt most már a fővárosban is hozzájuthatunk csodálatos alaplevekhez, amelyekből nem csak jókat főzhetünk otthon, de úgy, ahogy van, azonnal ihatjuk is – váljék egészségünkre!

Érdemes benézni a Lövőház utcai bárba (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Ezt nézze meg!

Alapleveinket több, mint 15 órán át főzzük, lassú tűzön, gyöngyözve, hogy az inakból, porcokból, csontokból kifőjön a kollagén, és azok a tápanyagok, amelyek az immunrendszert erősítik – tudjuk meg Király Mártontól, amikor a Lövőház utcai különleges bárba váratlanul betoppantunk. Az alaplé-főző családi vállalkozás társtulajdonosa hozzátette, a mellett, hogy az egészségünket támogatják ezek az alaplevek, ráadásul tökéletes üdítőitalok is, hiszen egy finom ízes forró lé jólesik télen-nyáron egyaránt.

Barna szégyenlős alaplékoktélt készít (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A két alaplé a csirke és a marha, amelyeket magukban is fogyaszthatunk vagy hazavihetjük egy jó ételhez alapanyagként. Ezeken kívül ízesített verziókat is keverünk. A pultban Márton mellett álló munkatárs, Barna egy szégyenlőssel kínált minket.

-Az ébredős a zellerzöld és a petrezselyem színével csábít, a szégyenlős pedig céklával van, ezért egy nagyon szép mélybordós.

Ha benézünk, választhatunk itt még betyáros, citrusos, keleties és kalapos ízesítések közül is, de hogy melyikben mi van, azt nem áruljuk el. Győződjön meg róla mindenki maga, és döntse el, ki-ki, neki melyik alaplé a kedvence.