RETRO RÁDIÓ

UVC fény a vírusok és baktériumok elpusztítására





A koronavírus hatására újra kezd középpontba kerülni a már száz éve létező UVC/germicid lámpás fertőtlenítési technológia. Tesztek bizonyítják, hogy 99,9 százalékos csírátlanítási hatást elérő UVC fény jelentősen tudja csökkenteni a vírusok, baktériumok elszaporodását. A járvány idején kiemelt fontosságú az irodaházak, közösségi terek levegőjének és felületeinek fertőtlenítése, amely az UVC lámpás technológiával egyszerűen kivitelezhető.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.23.
védekezés

A kórházak évtizedek óta alkalmazzák az UVC technológiát a kórokozó mikroorganizmusok terjedésének csökkentésére és a műtők, kórtermek fertőtlenítésére. Most azonban érdeklődés mutatkozik a technológia olyan helyeken történő alkalmazása iránt, mint az iskolák, irodaépületek és éttermek, annak érdekében, hogy elősegítsék a koronavírus terjedésének lassítását a közösségi terekben.

Az egyik legnagyobb, UV-C technológiával működő lámpákat forgalmazó magyar cég, a Hollandimpex Kft. robbanásszerű forgalomnövekedést tapasztalt az elmúlt hónapokban a germicidlámpáknál. De a vásárlási igény teljes növekedése ennek többszöröse lehet hazánkban, hiszen a vírus hatására rengeteg új gyártó és forgalmazó jelent meg a piacon különféle UV-C alapú termékekkel, például a mobiltelefonok és használati tárgyak tisztítására is.

Elpusztítja a vírusokat, de az emberre veszélyes is lehet

A levegő és a felületek UVC/germicid lámpával történő csírátlanítása többféle formában is megoldható, szabadon sugárzó illetve zárt rendszerben működő UVC lámpás berendezések segítségével. Korondán László szakértő arról beszélt, a sugárzás elpusztítja a levegőben szálló kórokozókat, és a csírátlanítási szint akár 99,9 százalék is lehet.

„UVC/germicid lámpával közvetlen besugárzással tisztíthatók a felületek bármilyen épületben, ugyanakkor mivel nyílt sugárzás emberre veszélyes, a fertőtlenítést akkor lehet elvégezni, amikor nincs senki az adott teremben, tárgyalóban. A zárt rendszerben működő UVC lámpás légtisztító berendezések akár a nap 24 órájában működhetnek, így biztosítva a levegő folyamatos fertőtlenítését”– mondta Korondán László, a cég vezetője.

Fotó: Metropol

Irodaházak, csarnokok, bevásárló központok légfertőtlenítése

„Nagyobb épületekben, épületegyüttesekben lehetőség van légcsatornába történő UVC lámpás egységek beépítésére, mely az áthaladó levegőt tudják csírátlanítani. A berendezést a légcsatorna méretei illetve légszállító kapacitása alapján tervezzük meg. A légcsatorna adott szakaszába pontos kalkuláció szerinti típusú és darabszámú germicid lámpa működik, ezzel biztosítva a kívánt UV dózist” – magyarázta a szakértő, majd kiemelte: a technológia egyik közvetlen előnye, hogy teljesen vegyszermentes, így nem áll fenn a túladagolás veszélye.

Hogyan működik?

UV-C sugárzás a napból is érkezik, ám szerencsénkre, ennek a 100-280 nanométer közötti hullámhosszú fények a nagyrészét az ózonpajzs kiszűri. Az UV-C sugárzás roncsolja a vírusok és kórokozók DNS-ét, így pusztítva el azokat.

Az UV-C technológiás fertőtlenítés napjainkban már széles körben elterjedt az egészségügyi és az élelmiszeripari szektorban is, ugyanakkor kiválóan alkalmazható akár irodaházak és közösségi terek csírátlanítására is.

 





Ezeket olvastad már?
Tudtad? Ez a bélrendszer működésjavításának 7+1 aranyszabálya

Tudtad? Ez a bélrendszer működésjavításának 7+1 aranyszabálya

Maximális gyönyört akart, alig tudták megmenteni a férfiasságát

Maximális gyönyört akart, alig tudták megmenteni a férfiasságát

Fontos figyelmeztetés: ezt tanácsolja a magyar orvos a hosszú hétvégére

Fontos figyelmeztetés: ezt tanácsolja a magyar orvos a hosszú hétvégére

Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás