Segítség! Térképnyelvem van!





Ne ijedjünk meg, ha a nyelvünkön furcsa foltok, kis szigetek jelennek meg. A térképnyelv nem betegség, de ha megjelenik, néhány dolgon érdemes változtatni.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.20.
térképnyelv

Ez a jelenség egy teljesen ártalmatlan és jóindulatú elváltozás, ami tulajdonképpen a nyelvfelületének gyulladását jelenti. A neve is árulkodik a nyelv kinézetéről, hiszen a térképekhez hasonlóan kis szigetek jelennek meg a nyelv felületén. Vörös, ovális alakú kis foltok képződnek, amelyeknek általában fehér szegélye van, így könnyen beazonosítható a térképnyelv. Sokszor a nyelvszemölcsök megduzzadt piros pontokká alakulnak, illetve van, hogy elszarusodás is kialakul.

Égető érzés

A kialakulására figyelmeztető jel lehet, hogy furcsa, égető érzés van a nyelvben, és bizonyos ételeket kellemetlenebb elfogyasztani, mint általában, ezért ilyenkor vigyázni kell a csípős, forró, és savanyú ételekkel. Ezek után az étkezést elrontó, bosszantó jelek után pedig elkezdenek feltűnni a fentebb említett látható tünetek is.

Fotó: Shutterstock

„Jóindulatú, vándorló nyelvgyulladás”

Elsőre elég ijesztően néz ki, ha valakinek térképnyelve van, de nagyon fontos, hogy nem okoz semmilyen egészségügyi problémát. Érdekessége, hogy gyakran akiknél meggyógyul a nyelv egy területén, később egy másikon jelenik meg újra, ezért is nevezik még „jóindulatú, vándorló nyelvgyulladásnak”.

Örökölhető

A keletkezésének legfőbb okai még nem teljesen világosak, de több hipotézis is született róla. A legvalószínűbb, hogy örökletes elváltozásról van szó, és valamilyen oknál fogva nőknél gyakrabban fordul elő. A térképnyelv ártalmatlan és nem fertőz, de vannak olyan faktorok, amik képesek arra, hogy nagyobb valószínűséggel kiváltsák a megjelenését. Plusz tényező lehet, ha valakinek több, és nagyobbak a nyelvén az egyenetlenségek, hiszen ilyenkor a gombák, és baktériumok könnyebben telepednek meg. Az elszaporodásukkal pedig fertőzéseket tudnak okozni.

Kezelése

Létezik gyógyszeres, és nem gyógyszeres gyógymódja is.

Akik kevésbé szeretnék gyógyszerrel kezelni a problémát: Ajánlott bizonyos ételek elkerülése, amik könnyebben okozhatják a panaszokat, ilyenek az ingerlő csípős és savas ételek, a mogyorófélék, az érett sajtok, a vörösbor, az alkoholos italok, a fokhagyma, a nyers hagyma, a savas gyümölcsök. A rendszeres és megfelelő fog- és szájápolás is elkerülhetetlen, illetve itt is figyeljünk oda, hogy kímélő eszközöket használjunk.

Gyógyszeres kezelés: Legtöbb esetben nincs szükség gyógyszeres kezelésre, de segíthetnek a gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók.

 

 

Ha ezeket elkerülöd, akkor kisebb az esélye

  • Alkoholos italok

  • Dohányzás

  • Fűszeres ételek

  • savas ételek, italok

  • sós, szárított magvak

     

    Mi válthatja ki?

    • Öröklődés, tehát a családban már előfordult
    • Barázdáltabb nyelv
    • Stresszes életmód
    • Hormonális változások
    • Szteroidok használata
    • Pikkelysömör
     

     





    Ezeket olvastad már?
    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

    40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás