RETRO RÁDIÓ

Rémisztő pöttyök a bőrön: ezek lehetnek a napallergia tünetei





Azt már tudjuk, hogy a fényvédő krémek és naptejek mennyire fontosak a kánikulában akkor is, ha nem a tengerparton hűsölünk, hanem az autóban, a fővárosi dugóban könyökölünk ki az ablakon. Az alattomosan napallergia, azonban akkor is támadhat, ha szorgalmasan bekenjük magunkat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.20.
egészség

Amikor apró, viszkető piros pöttyök és hólyagok jelennek meg a bőrünkön, akkor ezek nagy valószínűséggel a napallergia – polimorf fénydermatózis – tünetei. Többnnyire a napsugárzásnak közvetlenül kitett bőrfelületen jelentkeznek: a nyakon, a dekoltázson, a karon, a lábakon vagy az arcon. Ráadásul, ha egyszer megjelentek a pöttyök, akkor a fénydermatózis minden évben kiújulhat.

Ez történik ilyenkor a bőrünkkel

A szabad gyökök az UV-A sugárzás révén olyan kémiai folyamatok kialakulását okozzák, amelyek megterhelik a bőrt, és károsíthatják a sejteket. Napallergiás tünetek esetén a sejtek nem képesek ez ellen védekezni, és a bőrirritáció láthatóvá válik. Kialakulhat azonban ez a kellemetlen tünet úgy is, hogy az UV-A sugarak más anyagokkal együtt egy allergént hoznak létre a szervezetben. Ezek lehetnek a testünk saját anyagai vagy kozmetikai összetevők, például tartósítószerek és illatanyagok.

A kalap jó megoldás a megelőzésre Fotó: Shutterstock

Mit tegyünk, hogy ne legyünk napallergiások?

A bőrt nyáron fokozatosan szoktassuk hozzá a napsugárzáshoz, ugyanis a napallergiát a magas UV-sugárzás mellett történő, nem megfelelően előkészített napozás okozza. A magas faktorszámú naptejnél az is fontos, hogy illatanyag és tartósítószer mentes legyen. Amikor tűz a nap, kerüljük a kedvenc parfümünket, váltsunk inkább természetes alapanyagú testpermetre. A déli órákban (11 és 15 óra között) kerüljük a napot. A fényvédelemről még az árnyékban is gondoskodni kell, ne felejtsük el!

Mi segít, ha már itt vannak a kiütések?

Kerüljük a napot, amíg a tünetek enyhülnek. Ne lyukasszuk ki a bőrön megjelenő hólyagokat, mert gyulladás alakulhat ki. Kenjük be bőrünket bőrnyugtató és hidratáló krémmel, hogy a viszketés enyhüljön. Erre remek a patikában kapható rázókeverék is, de jöhet a nagyi praktikája, vagyis a az ecetes borogatás vagy a túrós és a joghurtos pakolás. Fontos, hogy utána alaposan mossuk le a tejtermékeket, nehogy begyulladjon a bőr.

A bőr megszenvedi az allergiás kiütéseket Fotó: Shutterstock

Ez kérem melegkiütés

A melegkiütés, vagyis miliaria akkor jelentkezik, mikor az elhalt hámsejtek, esetleg baktériumok elzárják, eltömítik az izzadságmirigyekből kiinduló csöveket. A verejték így nem tud szabadon távozni, irritációt, gyulladást okozhat. Gyakori tünet a csecsemőknél és a kisgyermekeknél, hiszen az ő hőszabályozó rendszerük még nem elég fejlett. A hólyagocskák csoportokban jelentkezhetnek, a leggyakrabban a háton, a mellkason, a vállakon, a hónaljban, a könyökhajlatban, esetleg a mellek alatt vagy egyéb testhajlatokban.

Ez pedig a napgomba

A napgomba egy olyan fertőzés, amelyet a Malassezia furfur nevű gombafaj okoz. Fontos, hogy nem terjed emberről emberre, vagyis nem fertőz úgy, mint a lábgomba. Leegyszerűsítve saját magunktól kaphatjuk el. A fejbőrünkön található természetes gombák a testünkre kerülve pigmenthiányt okozhatnak. Jellegzetessége, hogy télen, amikor a bőr fehér, akkor barna foltokként jelentkeznek a bőrelváltozások, nyáron pedig, ha a bőr lebarnul, a gombával fertőzött bőrfelszín kifakul, fehér lesz. Leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkezik.





Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás