Talán még a nagyszüleink emlékeznek rá, hogy a ricinusolajat erős hashajtó hatása miatt alkalmazták a gyerekorvosok. Az olaj képes enyhíteni a székrekedést. A ricinusolaj mellett azonban ma már elérhető számos egyéb növényi olaj is, és valamennyi nagy segítség a székrekedés megszüntetésére.

Az olívaolajat egyszerűen csak hozzá kell adni a különböző ételekhez (Fotó: Shutterstock)

Az olívaolajat elég a salátára önteni

Az olívaolajat egyszerűen csak hozzá kell adni a különböző ételekhez és italokhoz a nap folyamán. Néhány csepp olívaolaj mehet a gyümölcslevekhez vagy a salátára, de a kenyeret is meglocsolhatjuk vele. Más olajokat legjobb lefekvés előtt elfogyasztani. Az ajánlott mennyiség körülbelül egy evőkanál, amit egy nagy pohár vízben kell elkeverni. Az ásványi olaj íztelen, ezért önmagában is fogyasztható minden kellemetlen hatás nélkül.

Óvatosan az ásványi olajjal!

Az ásványi olajok – az olívával szemben – íztelenek, viszont befolyásolhatják egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, vagyis ha hosszú távon fogyasztjuk ezeket, akkor vitaminhiány léphet fel a szervezetünkben.

Az ásványi olaj íztelen, ezért önmagában is fogyasztható (Fotó: Shutterstock)

De mi is az a székrekedés?

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az inger hatására visszatartott széklet, a tartósan rendszertelen étkezés és elégtelen folyadékbevitel, vagy bizonyos bél- és emésztőrendszeri panaszok egyaránt kiválthatják a problémát. Ez egy kellemetlen, hangulatromboló állapot, és a későbbiekben okozhat szövődményeket is, mint például az aranyér kialakulása, a vastagbél berepedezése. A székrekedés növelheti a valószínűségét a vastagbélrák kialakulásának, hiszen a széklettel együtt toxikus anyagok egész hada érintkezik hosszabb ideig a bélnyálkahártyával.

Praktikák a megelőzésre:

    • rendszeres testmozgás,
    • kiegyensúlyozott táplálkozás (rostban gazdag ételek fogyasztása, vörös húsok kerülése),
    • éhgyomorra minden reggel 1 pohár víz.

Metropol-tipp – Nevessünk jó nagyokat!

A (has)falrengető nevetés kétféle módon is segít a székrekedésen. A beleket átmasszírozza, ezáltal elősegíti az emésztést, ráadásul oldja a stresszt – vallja Alison Crane, az Amerikai Te­rápiás Humor Társaság elnöke.