A hétfő reggel szindróma nemcsak Garfield, a lusta macska nyavalyája, hanem pontosan meghatározható tünetegyüttes. Amikor a hétvégi pihenés rövidnek tűnik, fokozott stresszt és letörtséget okoz hétfő reggel a hétköznapi munkába való visszatérés. A hétfő reggel szindróma, akárcsak a legtöbb stressz, minden harmadik ember egészségét veszélyezteti, különösen a 35 éven felüliekét. Az orvosi rendelőkben ilyenkor 20 százalékkal többen jelentkeznek emésztési zavarokkal a hétvégi dőzsölés, nassolás következményeként, mint a hét többi napján.

Tehetünk azért, hogy ne így induljon a hét Fotó: Shutterstock

Gonosz hétfő!

Japán kutatók már több évtizede leírták a hétfő reggel jelenség tünetegyüttesét: akiknek a hétvégi pihenés túl rövidnek tűnik, azoknak fokozott stresszt és letörtséget okoz hétfő reggel a hétköznapi munkába való visszatérés. Megfigyelték, hogy a dolgozók hatékonysága is alacsonyabb, mint a hét többi napján, mindenki fáradtabb és szórakozottabb.

Íme a tünetek

Kimerültség – Ennek az az oka, hogy a hétvégi pihenés után, a test és lélek felfrissültsége helyett, sokan fáradtabbnak érzik magukat, mint péntek este. Vagyis vagy nem pihentek megfelelően vagy túlhajtották magukat. Ha az összes házimunkát hétvégére hagyjuk,maratoni bevásárlásokat szervezünk, bepótoljuk az elmaradt családi és baráti programokat, éjszakába nyúlóan szórakozunk, hajnalig tartó sorozatnézést szervezünk, akkor ne csodálkozzunk, ha hétfőre kimerülünk.

Mit tehetünk? – Tanácsos rendes időben lefeküdni, legalább vasárnap este, és elegendő időt fordítani a feltöltő pihenésre.

Emésztési zavarok – Statisztikai adatok szerint, hétfőn az orvosi rendelőkben 10-20%-kal többen jelentkeznek emésztési zavarokkal, rosszulléttel a hétvégi dőzsölés következményeként. Péntektől vasárnap estig megnő a vendéglátóhelyek forgalma, hisz a hétvégi evés – ivás is a pihenés része, sokak számára.

Mit tehetünk? – Ha már kényeztetni akarjuk magunkat a kulináris élvezetekkel, akkor kevés, de jó minőségű ételt – italt válasszunk.

Rosszkedv – Amikor a hétvége boldog izgalma véget ért, többen kiábrándultságot, ürességet éreznek. Lusták, céltalanok és ellenállást éreznek munkájuk iránt. Sokan feszültté és idegessé válnak a hétkezdet rájuk nehezedő árnyéka miatt.

Mit tehetünk? – Ha hétvégén kicsit foglalkozunk az elkövetkezendő feladatokkal, rögtön nyugodtabb a hétkezdet.

Aki túltolja a hétvégét, pokolnak éli meg a hétfői munkanapot Fotó: Shutterstock

Ezt tegyük, hogy pozitívan kezdődjön a hét

Nem kell, hogy nagy szakadék legyen a hétvége és a hétköznapok között! Kiegyensúlyozásul hét közben, a munkaidő utánra is be lehet iktatni egy-egy szórakoztató programot, így lesz miért örömmel várni a hétköznapokat is! A stresszes munkahét kezdést megkönnyíthetjük azzal, hogy például mielőtt pénteken elhagynánk az irodát, tegyük rendbe az íróasztalt, állítsuk össze a következő heti tennivalók sürgősségi listáját. Ha hétfő reggel nem a káosz fogad, nem veszítünk időt azzal, hogy „képbe kerüljünk”. A hétvégi sütés-főzés során gondoljuk ki előre a hétfői munkahelyi ebédre is: például egy salátával vagy párolt zöldségekkel körített csirkemell, vagy egy gazdag gyümölcssaláta jókedvre derít. A nyomasztó munkahelyi környezeten javíthatunk néhány falra kitett művészi reprodukcióval, kedves gyerekrajzokkal, vagy az íróasztalon az utolsó vakáció képeivel.