6 hasznos információ műtét előtt





Az egészségügyi ellátásban vannak halasztható és sürgős beavatkozások, amelyeket nem lehet tologatni, hiszen elmaradásuk életveszélyes állapotot is okozhat. A műtétre való felkészülés mindkét esetben más.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.21.
előkészület

A lelki ráhangolódás mellett sok mindent tehetünk a gyakorlatban is azért, hogy gyorsabb legyen a felépülés és minél kevesebb kellemetlenséggel járjon a műtét és a kórházi lét. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

1. Fontos, hogy attól az orvostól, aki a műtétre javaslatot tesz, minél több információt begyűjtsünk: hogyan zajlik a tervezett beavatkozás, milyen várható következményei és szövődményei lehetnek? Mi történik, milyen kimenetelű lehet a probléma, baj, ha nem vállaljuk a műtétet?

2. Minden műtét előtt végeznek laborvizsgálatot, és a legtöbb helyen már az orr-torokváladék tenyésztésének eredménye is szükséges a műtő ajtajának átlépéséhez. Az ezekben látható bármilyen eltérés befolyásolhatja a tervezett beavatkozás időpontját is.

3. A leletek birtokában jöhet a megbeszélés az altatóorvossal. Nála egy rövid belgyógyászati jellegű vizsgálatot követően igen részletes kórtörténet és családi anamnézis felvétele történik, különös tekintettel a korábbi betegségekre és szedett gyógyszerekre. Ilyenkor van a betegnek lehetősége az altatással, érzéstelenítéssel, fájdalommal kapcsolatos minden kérdésére választ kapni.

4. A műtét előtti napon van a kórházi felvétel: ilyenkor már a szakképzett ápológárda gondoskodik a megfelelő étrendről, a műtét napján szükséges koplalásról, a szedhető gyógyszerek elbírálásáról. Azoknak, akik csak aznap kerülnek osztályra, érdemes nagyon pontosan betartani a kapott orvosi utasításokat, ellenkező esetben akár a műtét halasztása is szóba jöhet.

5. Sok esetben pár órával a beavatkozás előtt nyugtató-lazító tablettát vagy injekciót kap a beteg, sőt: akár már az előző éjjel lehetősége van altató bevételére, hogy az izgalom mellett pihenni is tudjon. A műtétet megelőző pár napban érdemes könnyű ételeket fogyasztani, bőséges folyadékbevitellel. A körömlakkot le kell mosni és az ékszereket is le kell venni műtét előtt.

6. A kórteremből rendszerint hordágyon kerül át a beteg a műtőbe, függetlenül attól, hogy be tudna sétálni oda. Az előkészítőben megtörténik a katéterezés, a vénabiztosítás branüllel, a fejre kerül a steril sapka, és amennyiben szükséges, itt történik az epidurális érzéstelenítő beszúrása is.

Mi számít sürgős műtétnek?

Ilyen például szülés alatt a sürgősségi császármetszés vagy a vakbélgyulladás, de egy karambol következtében történt, operációt igénylő sérülés is. Ilyenkor a beteg élete a tét.

Mi a halasztható műtét?

A halasztható műtéteknél van idő a műtét eltervezésére, a felkészülésre és a legjobb időpont kiválasztására. Ilyen lehet többek között a mandulaműtét, a csípőízületi protézis beültetése vagy akár az epekövek eltávolítása is.

Fotó: Shutterstock

Erre lelkileg is fel kell készülni

A lelki felkészülést segítheti, ha a hasonló műtéten átesett sorstársakkal beszélünk. A közösségi médiában rengeteg tematikus csoport van, de fontos, hogy tartsunk mértéket! Semmi jó nem származik abból, ha heteken át mással sem foglalkozunk és már rémtörténeteket olvasunk. Tudatosítanunk kell, hogy még azonos műtét esetében is minden szervezet más. Attól, hogy valakinek őrült fájdalmai voltak az operáció után, nem biztos, hogy nekünk is lesznek, ugyanakkor ennek az ellenkezője is igaz. Vannak kórházak, ahol a műtétet megelőzően lehet kérni mentális felkészítést, ami segíti a műtét előtti szorongás feloldását, az altatástól való félelem leküzdését, a műtét utáni énkép feldolgozásának megkönnyítését (például egy daganatos emlőműtét esetén), a kórházi kiszolgáltatottságtól való szorongás feloldását, de akár olyan, a műtét előtti és utáni körülményekkel kapcsolatos kérdések megbeszélését is, amelyeket a sebésztől nem szoktunk megkérdezni. Ezek lehetnek intim témák: a fehérnemű viselése, wc-használat, tisztálkodás közvetlenül a műtét előtt és után, intim területek borotválása stb.

 





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás