Megnyugtató felfedezésekkel állt elő egy friss tanulmány: a rendszeres habfürdőzésnek is közel olyan jótékony hatásai vannak az egészségre nézve, mint a futóedzéseknek vagy a biciklizésnek. A Coventry Egyetem vizsgálata szerint ugyanis a forró fürdő serkenti a keringést, növeli a testhőmérsékletet és a szívverések számát, nagyjából olyan módon, ahogy a kardioedzések – írja a Daily Mail.

(Fotó: Pixabay)

Miközben áztatjuk magunkat a forró, illatos vízben, javul a kardiovaszkuláris egészségünk, gyorsul a sejtnövekedés, és antidepresszánsként is megállja a helyét a fürdőzés. Ezenkívül csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatással bír, és a 2. típusú diabéteszben szenvedők vércukorszintjét is kiegyensúlyozza.

A jó hírek mellé azonban rossz is társul: az egészségre gyakorolt jótékony hatások mellett a forró fürdő a futással ellentétben nem jár zsírégetéssel, izomtömegnövelő vagy csontsűrűség-javító következményekkel. Tehát aki alakformáló okokból választotta az edzést, még nem akaszthatja szögre a futócipőjét.

A kutatók szerint azonban ha a futóedzéseket forró fürdőzéssel vagy szaunázással kombináljuk, akkor még nagyobb löketet adhatunk az egészségünknek, de arra is felhívják a figyelmet, hogy a rendszeres testmozgást veszélyes kispórolni a mindennapjainkból. A „hőterápiát” azoknak is ajánlják, akik időhiány vagy krónikus betegségek miatt nem vághatnak bele a futóedzésekbe – első lépésnek tökéletes megoldás a rendszeres, ellazító forró fürdőzés.

Világszinten a felnőtt lakosság 25 százaléka nem teljesíti az egészség fenntartása érdekében ajánlott heti 150 perc mérsékelt, vagy 75 perc erőteljes testmozgást. Előbbiek körébe tartozik a séta, a kocogás vagy éppen a biciklizés, míg az utóbbiak közé a gyors futás.