RETRO RÁDIÓ

Fiatalító csodaszer? Hitek és tévhitek, most mindent megtudhatsz a kollagénről





Szinte minden reklámban azt halljuk, hogy kenegessük kollagénes krémmel az arcunkat és újra húszévesnek tűnünk majd. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.17.
kollagén egészség

Az a rossz hír, hogy a kollagént mindenképpen be kell juttatnunk a szervezetünkbe ahhoz, hogy kifejthesse jótékony hatását, nem elég kenegetni magunkat egy illatos krémmel. Ezért is hirdetnek mostanában rengeteg kollagén-táplálékkiegészítőt. A kollagén ugyanis nemcsak a bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért felel, de segít megőrizni a porc, a csontok, az izomszövet és az artériák egészséges szerkezetét, sőt, még a sebgyógyulásban is szerepet játszik.

Mi a kollagén?

A kollagén egy aminosavakból felépülő összetett fehérje, amely a testünkben szinte mindenütt megtalálható, sőt, magasan ez a leggyakoribb fehérje az emberi szervezetben. Az egyik legfontosabb funkciója, hogy ellenállóvá tegye a szöveteket a nyújtó erőhatásokkal szemben. Az emberi test sokkal több kollagént tartalmaz, mint bármilyen egyéb fehérjét.

Testünk képes arra, hogy természetes úton, saját maga állítsa elő a kollagént, ugyanakkor ahogy öregszünk, a kollagéntermelés mértéke folyamatosan csökken. Ez a folyamat 20 és 25 éves kor között kezdődik és 80 éves korunkra az egészséges mérték csupán 75%-át produkálja a szervezetünk önmagától.

A kollagán elengedhetetlen a porcok és ízületek megfelelő állapotához Fotó: Shutterstock

Mit okozhat a kollagénhiány?

„A kollagén lebomlása vagy hiánya a csontritkulás első számú kiváltó oka. Ha lecsökken a kollagénszint a szervezetünkben, akkor elkezdenek fájni az ízületeink, ráncossá válik a bőrünk, törékeny lesz és elvékonyodik a hajunk, rugalmatlanná válnak az ereink, ezáltal nőhet a vérnyomás, felszívódási zavarok jelentkezhetnek, amely kedvez az ételallergiák kialakulásának, sérülhetnek a bélfal és a bélbolyhok funkciói, sérülhet a bélflóra összetétele, időnap előtt elkezd fáradni és öregedni a szervezet, csökkenhetnek az agyi funkciók” – tudhattuk meg Antal Vali természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadótól.

Melyik kollagént válasszuk?

Univerzális, mindenre jó kollagén nem létezik. Az emberi testben 25-28 féle kollagéntípus található és mindegyik más szerepet tölt be.

A bőrben, a csontokban, ínakban és a szalagokban lévő kollagén pótlására marha- és halkollagént, az ízületekben és porcokban találhatóéra csirkekollagént, a bőr rugalmasságának javítására marhakollagént. A legtöbb kapható táplálékkiegészítő hidrolizált kollagént tartalmaz, amelynek az az előnye, hogy könnyebben emészthető, jobban felszívódik, vízben oldódik, színtelen és szagtalan. A legtöbb gyártó már ilyet forgalmaz, de azért érdemes erről vásárlás előtt meggyőződni.

Mennyit együnk belőle?

Átlagosan a 2.5-12 gramm az elfogadott, de oda kell figyelnünk arra, hogy vannak olyan készítmények, amelyek más összetevőket is tartalmaznak, ezekből akár napi 30 grammra is szükségünk lehet. A fájdalom csillapítására 8-12 grammot, a bőr rugalmasságának javítására akár 2.5-5 gramm közötti mennyiség is elegendő lehet.

Antal Vali terápiás kollagénlevese nagyon népszerű és persze nagyon hatékony

Terápiás magyaros kollagénleves – így készítsük el!

Antal Vali természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó kollagénlevese nagyon népszerű. Tapasztalata: egy hatásos kúra ideje legalább 2 hónap, ennyi idő után kezdi a nagy dózisban bevitt kollagén éreztetni a hatását. A magyaros fűszerezésű kollagénleves a leveszöldségek miatt gazdag ásványi anyagokban és káliumban.

Hozzávalók: 2 kg szárnyas csont és nyesedék, négyszeres mennyiségű tisztított víz, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 szál paszternák, 1 kisebb fej karalábé, 1 ökölnyi zellergumó, 1 szál zellerlevél, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 tk bors, 1 mokkáskanál köménymag, 5 szegfűbors, 1 csipet szerecsendió-virág, kisujjnyi friss kurkuma, 1 zölddiónyi gyömbér, himalaya só

A szárnyas alkatrészeket (láb, nyak, szárnyvég, farhát, bőrke, fej, taréj, mellcsont vegyesen) átöblítjük, majd egy nagy leveses fazékba tesszük, és felöntjük 4-szer annyi hideg tisztított vízzel, mint amennyi ellepi. Feltesszük a tűzre, sózzuk ízlés szerint, és közepes lángon felforraljuk habzásig. Leszedjük róla a habot, majd nagyon lassú tűzön gyöngyözve főzzük lefedve minimum 12 órát, de inkább 24-et!

Az utolsó 2 órában rakjuk bele a többi hozzávalót és a fűszereket. A zöldségeket egészben, a vöröshagymát héjastól, a fokhagymákat egészben, de késlappal megroppantva, a gyömbért és a kurkumát szeletekre vágva. Sózzuk, és még két órát gyöngyöztetjük, majd sűrű vásznon át leszűrjük - ezáltal zsírtalanítjuk is -, 2-3 dl-es üvegekbe töltjük, és lefagyasztjuk.

Minden nap éhgyomorra melegen megiszunk egy üveggel. Ha ennek a vietnámi változatát szeretnénk elkészíteni, a receptet megtalálhatjuk az antalvali.co.hu oldalon.





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás