A maskne elnevezés az angol mask és acne (akne) szavak összevonásából ered. Az Instagramon is sorra szaporodnak a posztok #maskne kulcsszóval jelölve, és rengeteg képes beszámolót láthatunk olyanoktól, akiknek korábban nem volt problémás a bőrük.

Csúnya kiütésekkel jelentkezik (Fotó: Shutterstock)

A jelenségnek az az oka, hogy viselés közben a maszk akaratlanul is dörzsöli az arcbőrt, a kifújt levegő pedig párás, meleg környezetet teremt, ami kitágítja a pórusokat és hozzájárul a kórokozók elszaporodásához. Régebben a bukósisakot vagy maszkot viselő sportolóknál tapasztalták a bőrgyógyászok az ilyen jellegű elváltozásokat. Sok esetben a pattanások felül is fertőződnek, mivel a bőr nem tud szellőzni.

A textilmaszkot mindig alaposan mossuk ki (Fotó: Shutterstock)

A kozmetikai ipar gyorsan reagált, és megjelentek a piacon a maskne elleni krémek, amelyek nyugtatják és fertőtlenítik a bőrt, ám ha súlyosabb a probléma, akkor muszáj bőrgyógyászhoz fordulni.

Így előzhető meg

A szakemberek szerint a tisztán tartott textilmaszk és a gondosan cserélt eldobható maszkok alatt kisebb az esély a bőrprobléma kialakulására, de az elhúzódó járványidőszakban az arctisztítási szokásainkat is újra kell gondolnunk.

  • Mielőtt feltesszük és amikor levesszük a maszkot, mindig mossuk meg az arcunkat.
  • Gyengéd, alkoholt és szulfátokat nem tartalmazó terméket használjunk, mert ezek az összetevők szárítják a bőrt, ami csökkenti az ellenállóképességét.
  • Ne használjunk szivacsot, az arctisztítót az ujjbegyeinkkel oszlassuk el a bőrön.
  • A törölközővel se dörzsöljük, csak tapogassuk szárazra.