
"Orvos vagyok, és ezt a 3 italt soha nem innám meg"
Nap mint nap mérgezzük ezekkel magunkat.
Friss kutatások azt mutatják, van gazdaságosabb és hatékonyabb étrend is, amely sokkal jobban alkalmazkodik az évszakok változásához.
Hosszú évek óta megtörhetetlen a mediterrán diéta uralma az egészséges étrendek versenyében, most azonban komoly vetélytársat kapott: az északi diétának keresztelt trend legalább annyira egészséges, mint déli rokona, és még további előnyök is kapcsolódnak hozzá – írja a Daily Mail.
A skandináv vidékekről érkező északi étrend alapját is a gyümölcsök, elősorban a bogyós gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű termékek és a halak adják, míg a tejtermékek, valamint a disznó- és baromfihús csak ritkán kerülnek fel a menüre. A diéta kulcsa azonban a szezonalitás: a trend követői mindig az évszaknak megfelelő, akkor termő gyümölcsökből, zöldségekből készítik el ételeiket. Így bár a mediterrán és az északi diéta alkalmazói is nagy mennyiségű omega-zsírsavat fogyasztanak a sok halas fogás révén, a skandináv verzió a környezetet is jobban kíméli.
Lola Biggs dietetikus szerint az is az északi verzió mellett szól, hogy a hidegebb, mégis változatosabb klímán sokkal többféle zöldség-gyümölcs terem meg, például jóval szélesebb a gyökérzöldség-választék, a bogyós és nagy magvas gyümölcsök tárháza, illetve a skandináv konyha nagy előszeretettel fermentál, akár tejtermékeket vagy halat is – ezzel az emésztőrendszer egészségéért is komoly erőfeszítéseket tesznek. Mindezekkel pedig a szív egészségének megőrzését segítik elő, míg a mediterrán diéta főképp antioxidánsokban gazdag, viszont a friss termései hamarabb romlanak a nagy melegben.
Azzal, hogy az északiak szezonális gyümölcsökre és zöldségekre húzzák fel az étkezésük megtervezését, spórolnak is, hiszen így a helyben megtermelt, növényvédő és tartósítószerekkel nem kezelt termékeket vásárolják, mikor épp széles a kínálat. Mivel a legtöbb zöldség és gyümölcs fagyasztva is megőrzi a tápértékek javát, érdemes ebben is az északi példát követni: a szezonban alacsonyabb áron bevásárolhatjuk kedvenc termékünket, amit aztán lefagyasztva később is élvezhetünk.
Ami számunkra, magyaroknak nehézséget jelenthet az északi diéta követésében, az a széles halválaszték, amely a skandinávoknak rendelkezésére áll ugyan, de idehaza csak igen borsos áron lehetne hozzájutni. Jó hír azonban, hogy az olajos halkonzervek, legyen szó lazacról, heringről, makréláról vagy szardíniáról, megfelelően helyettesítik a frissen kifogott vadvízi halakat, mivel az omega-3-zsírsav szinte ebben az esetben is magas, és ezeknek a haltermékeknek az ára is kedvezőbb.
Tamara Willner táplálkozásszakértő szerint az is nagyon fontos elem, hogy a feldolgozott élelmiszerek aránya nagyon alacsony ebben az étrendben: kerülik az édességeket, a csokoládét vagy éppen a szénsavas üdítőket. A szénhidrátot is inkább teljes kiőrlésű péktermékeken, hüvelyeseken, magvakon és más, rostban gazdag élelmiszereken keresztül juttatják a szervezetükbe. Ezek a termékek nemcsak jobban telítenek, de az áruk sem vészes.
A szakértők megfigyelései szerint az északi étrendet követők körében jóval kisebb a keringési betegségek vagy a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye, csökken a szervezetben felhalmozódó rossz koleszterinek szintje, erősödik az immunrendszer, és az egyes daganatos betegségek veszélye is alacsonyabb.
Nap mint nap mérgezzük ezekkel magunkat.
Elképesztően izgalmas fejlesztés zajlik.
Útmutató az ekcéma elleni harchoz.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.