Mi is az izomláz?

Megerőltető – pláne addig szokatlan – mozgás után gyakran jelentkezik izomfájdalom. Általában néhány óra múlva vagy másnap éri el a csúcspontját. Az izomláz nem betegség és nem is sportsérülés, annak ellenére, hogy ilyenkor az edzés hatására apró mikrosérülések keletkeznek, és ezek egyfajta gyulladásos folyamatot indítanak el, aminek a tejsav termelődése és lebomlása is része.

Az izomláz nem betegség (Fotó: Shutterstock)

Nem kötelező elem

Természetesen nem muszáj minden edzésnek izomlázzal végződnie, de új mozgásforma vagy szintlépés esetén teljesen normális. A mikrosérülések utáni gyógyulás egyébként az izomépítés elengedhetetlen része. Az izomláz egyébként nem csak a kezdők sajátja, még a profi sportolók is megküzdenek vele. Az izomláz szerencsére könnyedén megkülönböztethető a sérüléstől – már csak azért is, mert késleltetve jelentkezik.

A leggyakoribb hiba

A legnagyobb baki, ha leállunk az edzéssel, vagy teljesen elkerüljük azokat a gyakorlatokat, amelyek kiváltották. Miután a panaszok csitulnak, érdemes újra megismételni a mozdulatokat. Az érintett izmok rövid pihentetése után folytassuk az edzést!

Fontos a folyadék (Fotó: Shutterstock)

A leggyakoribb tévhit

Ha nincs izomláz, akkor fejlődés sincs. Ez hatalmas butaság! A hatékonyság és a fájdalom között tehát semmiféle arányosság nincsen.

A nyújtás segít

A nyújtás szerepét legtöbben alábecsülik, pedig ezzel akár meg is lehetne előzni az izomlázat. A könnyed mozgás egyébként még akkor is jót tesz, ha elsőre úgy tűnik, hogy az ágyból sem tudunk felkelni. Mindenképpen legyünk magunkhoz kíméletesek!

Váltogatni kell

Könnyű beleesni abba a hibába, hogyha mindig ugyanúgy edzünk akkor megússzuk az izomlázat. Ezzel ugyanis a fejlődés lehetőségétől is megfosztjuk magunkat. Nem véletlen, hogy a profi sportolók is váltogatják a mozgásformákat, cserélgetik a gyakorlatokat és változtatják az ismétlésszámokat. A futók nem mindig csak futnak, és az úszók sem mindig csak úsznak – tehát nem csupán azt csinálják, amiben bajnokok.

Az almaecet és a cseresznyelé is elűzi

Van néhány házi praktika izomláz ellen, ami soha nem megy ki a divatból, és nagyon hatásos. Mutatjuk:

A meggylé segít (Fotó: Shutterstock)

Keserűsó – erős izomláz esetén szórjunk egy vagy két pohár keserűsót a fürdővízbe, majd 20 percig ázzunk benne.

Magnéziumolaj a jótékony hatás eléréséhez masszírozzuk be az olajat a fájó izomba.

Borogatás – a hideg vagy épp meleg borogatással csökkenteni tudjuk az izomduzzanatot, és el tudjuk lazítani az izmokat.

Hidratálás edzés közben rengeteg folyadék ürül a szervezetünkből, amit fontos pótolni. Igyunk sok vizet vagy sportitalokat.

Cseresznyelé a cseresznyelé sok antioxidánst tartalmaz, amelyek enyhítik az izomlázat, épp ezért ajánlott az edzés utáni turmixba cseresznyelevet tenni.

Almaecet – tegyünk egy evőkanálnyit egy pohár meleg, mézes vízbe és kortyolgassuk el.