A szénhidrátok nem az ellenségeink! Ledöntjük a fitnesz-tabut





A táplálkozási szakemberek szerint, a tévhitek ellenére a szénhidrát nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, sőt még a fogyókúrában is segítségünkre lehet. Ehhez azonban tudni kell, hogy nem minden szénhidrát egyforma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.17.
fitnesz

A szénhidrátszegény fogyókúra mellett a legfőbb érv a gyorsabb, egyszerűbb fogyás az alacsonyabb, kevésbé ingadozó vércukorszintnek köszönhetően. A képlet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen nem minden szénhidrát egyforma. Sokféle különböző szénhidráttartalmú étel létezik, amelyeknek az egészségre tett hatása nagyon különböző. Nézzük, melyek a legalapvetőbb tudnivalók a témában.

Az összetett szénhidrátokat gyakran „jó” szénhidrátoknak nevezik - Fotó: Shutterstock

Összetett szénhidrátok

A kémiai felépítésük összetett, ezért az emésztés több időt vesz igénybe, lassabban bomlanak le a bélből felszívódó egyszerű cukrokra. A növényi eredetű ételek a maguk nyers, természetes formájában leginkább összetett szénhidrátokból, illetve élelmi rostokból, növényi olajokból és más fontos tápanyagokból állnak. A tápláló összetevők e nyerő kombinációja, valamint a lassabb emészthetőség teszi a zöldségeket és gyümölcsöket az ember számára elérhető legegészségesebb ételek egyikévé. A táplálkozási szakértők az összetett szénhidrátokat gyakran „jó” szénhidrátoknak nevezik.

Egyszerű szénhidrátok

Ezek a molekulák egyszerű felépítésűek, ezért emésztéskor gyorsan glükózzá, vagyis vércukorrá bomlanak le. A legtöbb az élelmiszeripari feldolgozás eredményeként kerül az étrendbe. A finomított cukor a legelterjedtebb egyszerű szénhidrátforrás. A fehér liszt és a fehér rizs esetében is gyorsabb a bennük levő szénhidrátok felszívódása, mivel az „egyszerűsítés”, azaz a feldolgozás folyamatában az eredeti növényi nyersanyagból gyakran eltávolítják a rostokat, növényi olajokat és mikrotápanyagokat, így a táplálkozási érték nagy része elveszik. A szakértők ezeket a gyors vércukoringadozáshoz vezető szénhidrát-forrásokat nevezik „rossz” szénhidrátoknak.

Az élelmiszerek címkéjén legelőször nézzük meg a teljes szénhidrát mennyiségét egy adagban - Fotó: Shutterstock

Mennyit kell bevinni?

Testalkattól függően a napi kalóriabevitel 45-65%-át kell a szénhidrátnak kitennie. Egy 1600 kalóriás, fogyókúrás étrend esetén ez 720-1040 kalóriát.

A címke segít

Az élelmiszerek címkéjén legelőször nézzük meg a teljes szénhidrát mennyiségét egy adagban, majd azt, hogy ebből mennyi a cukor. Próbáljuk a cukorfogyasztást limitálni, az adagonként 10 g cukornál többet tartalmazó ételt inkább kerüljük.

 





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás