RETRO RÁDIÓ

Rossz hír: a Covid hosszú távon is hatással van a spermára





A covid következményei a termékenységet is befolyásolják: egy belga tanulmány ugyanis rámutat arra, hogy bizony a fertőzésnek hatása van a spermiumszámra és a mozgékonyságra is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.13.
A terméketlenség oka

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő volt a segítségünkre, aki arról is beszélt, hogy a spermiumszám helyrebillentéséhez kaphatunk külső segítséget is a szakemberektől.

120 belga férfi vett részt abban a tanulmányban, amelyek alapján a szakemberek rávilágítottak, hogy a Covid-fertőzés bizony befolyásolhatja a családalapítást is. A Covid-fertőzésen átesett, maximum 35 éves férfiak, 52 nappal a tünetek elmúlása után adtak spermamintát. Ekkor már egyikük sem volt volt fertőző. Ugyanakkor a mintát adó férfiak mintegy 25 százalékánál jelentős, akár 60 százalékos romlás is mutatkozott a spermiumok mobilitásában, és 37 százalékos csökkenést mutatott a spermiumszám. Ez pedig elkeserítően magas adat, főleg, ha azt is nézzük, hogy a spermiumszám világszerte egyre csökkenő tendenciát mutat a nemzőkorú férfiaknál.

A mintát adó férfiak mintegy 25 százalékánál jelentős, akár 60 százalékos romlás is mutatkozott a spermiumok mobilitásában, és 37 százalékos csökkenést mutatott a spermiumszám Fotó: Shutterstock

Mit tehetünk, ha nem áll helyre?

A fertőzés ilyen hatása jó esetben nagyjából 3 hónap után eltűnik. A spermiumtermelés helyreállásához azonban nem csak a vírus eltűnésére lehet szükség. A közben a szervezetet ért stressz, és a folyamatos küzdelmet jelentő környezeti tényezők is mind hatással lehetnek a spermiumszámra és a spermiumok minőségére is.

„Mindenekelőtt természetesen a teljes gyógyulás kell a spermiumszám helyrebillentéséhez – ezt az immunrendszer támogatásával segíthetjük elő, lévén vírusfertőzésről van szó, mely, ha megtörténik, keveset tehetünk ellene kívülről, a testünk veszi fel a harcot. A spermiumszám helyrebillentéséhez azonban hathatós segítséget kaphatunk kívülről is” – mondja Ratkó Tünde. Ez tápanyagpótlás formájában történik.

Fontos a tápanyagpótlás

Alapesetben az étkezés és a mozgás a tápanyag-ellátottságot optimális szinten tartaná, de messze nem étkezünk olyan kiegyensúlyozottan és egészségesen, illetve nem mozgunk annyit, hogy ez az esetek döntő többségében igaz legyen. Ennek is köszönhető az, hogy a világon jelenleg mintegy 4 milliárd ember küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal.

A tápanyagpótlás eszköze a vitaminkészítmény, és ha a férfierő, a spermiumszám és a termékenységi mutatók is fontosak, akkor kifejezetten a jó minőségű férfivitaminra érdemes támaszkodni. Ez azt jelenti, hogy komplex készítményt keressünk, mely szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza az anyagokat (-citrát; -glukonát). Ezzel nemcsak a spermiumszám helyrebillentéséért tehetünk sokat, de az immunrendszer megfelelő támogatásáról is gondoskodhatunk általa.

Fontos a vitamin Fotó: Shutterstock

Ennyi elég?

A test egy nagyon precízen felépített rendszer, és ha az alapanyagot, a tápanyagok megfelelő pótlását megoldjuk, akkor a rendszer optimálisan működik. Ugyanakkor sajnos előfordulhat, hogy minden erőfeszítésünk ellenére sem sikeres a családalapítás, ilyen esetekben mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.





Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás