A kutatások szerint a házimunkát végző gyerekekből boldogabb, kiegyensúlyozottabb és sikeresebb felnőtt válik. De mégis miért? A nevelésnél hatásos, ha a gyermek korán megtanulja, hogy vannak elvégzendő feladatok, hisz ilyen lesz később a munka is. Ezekért persze jutalom jár, ami a felnőttek esetében a fizetés, míg a kicsiknél például a feladatot követő játék lehet.

Fotó: Shutterstock

A játékok elrakása, az ágynemű elpakolása vagy a takarítás mind olyan feladat, amelyet felnőttként már muszáj elvégezni, de ha gyerekként ez életünk részévé válik, akkor ez később természetes lesz. A társadalomtudósok szerint a házimunka olyan készségeket tanít a gyerekeknek, amelyekre szükségük lesz ahhoz, hogy érvényesüljenek és jól kijöjjenek másokkal – így válnak produktívvá és együttműködővé. A kockázatmentes házimunka jó átmenetet is jelent a felelősségteljes feladatok felé.

Kisgyerekként, 3-4 éves korban a játékok elpakoltatása még pluszmunkát adhat a szülőknek, hisz a kicsiket meg kell tanítani a feladatra, amit elsőre nem feltétlenül jól csinálnak meg. Ennek ellenére nem érdemes mindent helyettük elvégezni– mondván, úgy gyorsabb –, hisz a későbbiekben sokat profitálhatnak a megszerzett tapasztalatból. A házimunkát végző gyerekek boldogabbak is, mert jó érzést vált ki náluk, hogy érdemben hozzájárulnak a család működéséhez.

További előnye is van a feladatoknak. A kutatók szerint az a gyerek, aki korán megtanulja a házimunkát, nagyvonalúbb és együttműködőbb partner lesz. Könnyebb olyan emberrel együtt élni és dolgozni, aki tud vigyázni a saját dolgaira, és felelősséget vállal tetteiért.