Veszélyesebbek, mint azt gondolnád: így szabaduljunk meg a poratkáktól

Muszáj velük felvenni a harcot.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.24.
Módosítva: 2024.08.24.
poratka küzdelem kártékony

A poratkák a lakás minden pontján jelen vannak, főleg a textíliákban, szőnyegekben és a matracban. Muszáj ellenük küzdeni, mert allergiás náthát, szemgyulladást, sőt asztmát okozhatnak - írja a Fanny Magazin

 

Vegyük elő a porszívót

A poratkák leggyakrabban az ágyak matracaiban telepednek meg. Akik allergiára hajlamosak, azoknak havonta ki kell tisztítani a matracot, de mindenki másnak is ajánlott 2-3 havonta. Első lépésben HEPA porszívóval alaposan takarítsuk át a fekvőfelületet.

Csodaszer házilag

Sokféle poratka elleni szer kapható, de van egy biztos és természetes megoldás ellenük: a szódabikarbóna. Fél csészényihez adjunk 10-20 cseppet illóolajat. Szórjuk be ezzel alaposan matracot, és finoman masszírozzuk be a szövetbe. Egy óra elteltével alaposan porszívózzuk át a matracot úgy, hogy ne maradjon rajta egy szem se a keverékből.

Tiszta ágy, jó egészség

A poratkák először az ágyneművel érintkeznek, így a legfontosabb, hogy a huzatokat legalább hetente cseréljük és magas hőmérsékleten mossuk. Ugyan ez igaz a hálóruháinkra is. A reggeli felkelés után pedig ne ágyazzunk be azonnal, hagyjuk szellőzni az ágyneműt, legalább fél órán keresztül.

A gőz sokat segíthet

Minden háztartásba jól jön egy gőztisztító készülék, de az allergiásoknak kifejezetten kötelező. Akár havonta is érdemes átmenni vele a matrac egész felületén, ezzel megszabadulhatunk a baktériumoktól, atkáktól, és magától a portól is.

Védjük a matracot

Azt sajnos nem tudjuk megelőzni, hogy koszosodjon a matrac, azért viszont tehetünk, hogy könnyebben tudjuk tisztán tartani. Ehhez csak egy matracvédőhuzatot kell beszereznünk, ami védi az ágy felületét, viszont könnyen eltávolítható és alaposan kimosható.

Tegyük ki a szabadba

Nyáron amilyen gyakran csak tudjuk, tegyük ki az ágyneműt a napra szellőzni; sőt, ha megtehetjük, vigyük ki a matracot is. A napsütés segít a poratkák elleni harcban és frissé varázsolja az ágyunkat. Télen is éljünk ezzel a lehetőséggel, olyankor a fagy elvégzi a baktériumok elpusztítását.

Mosás és takarítás

Fontos, hogy rendszeresen takarítsuk a lakást, különös figyelmet fordítva azokra a helyekre, ahol a poratkák gyakran megtelepednek, mint például a szőnyegek, ágyak és kárpitok. A gyakori porszívózás, ágynemű csere és a huzatok rendszeres tisztítása nagyon sokat javíthat a poratka helyzeten.

Válasszunk hipoallergént

Már vásárlásnál figyeljünk arra, hogy mit kedvel az atka, mi vonzza a port. Használjunk hipoallergén ágyneműt és gyakran mossuk magas hőmérsékleten, hogy elpusztítsuk a poratkákat és eltávolítsuk az allergéneket. A búrokra pedig fújhatunk portaszító tisztítószereket!

Lényeges a szűrője
Használjunk HEPA szűrős porszívót, amely hatékonyan képes kiszűrni a poratkákat és azok allergénjeit. Ezek a gépek komoly ellenőrzésen mennek keresztül és csak azok kapják meg a minősítést, amelyek képesek a szennyeződések 99,97 százalékát eltávolítani.

A levegőben kezdődik

A poratkák a meleg, párás helyen érzik magukat a legjobban, ezért is nagyon fontos a rendszeres szellőztetés. Ezzel csökkentjük a páratartalmat, de akár párátlanító készülékekkel is segíthetünk, hogy ne legyen szennyezett a levegő az otthonunkban.

Fújjuk be őket

Minden drogériában, háztartási boltban és hipermarketban kapható poratka elleni spray és tisztítószerek. Ezeket arra fejlesztették ki, hogy befújjuk az otthoni textíliákat, melyet nem könnyű mosni, tisztítani, például a padlószőnyeget. Ezek nem csak az atkák, de az ágyi poloskák ellen is jók. 

Lényeges a letisztultság

Minél kevesebb dísztárgy, könyv és egyéb porfogó van a lakásban, annál könnyebb a port eltávolítani. Használjunk zárt tárolókat, dobozokat és szekrényeket a porosodás csökkentése érdekében. Nincs ember, aki szeretné a könyvespolcot takarítani, de bizony a portalanításnak az kulcsfontosságú része.

Ne mindent engedjünk be!

A por elleni küzdelem ott kezdődik, hogy gondoskodnunk kell arról, hogy az ajtók és ablakok jól szigeteltek legyenek, ezáltal kevesebb por juthasson be kívülről. A légkondicionáló és szűrőrendszerek rendszeres karbantartására és tisztítására is figyeljünk oda, hogy azok ne terjesszék a port és az allergéneket.

A kiskedvenc is lehet az ok

Hacsak nem aranyhalunk vagy teknősünk van, ami a vízben él, a háziállatok is hozzájárulnak a kosz és a por kialakulásához, még akkor is, ha nagyon tisztán tartjuk őket. Rendszeresen fürdessük és fésüljük a szőrös a háziállatokat, hogy csökkentsük a szőr és bőrpikkelyek mennyiségét, amelyek hozzájárulnak a porosodáshoz.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás