Tízből kilenc ember rosszul takarítja az air fryerét! Ezekre mindig figyelj oda!





Íme 9+1 tanács a legújabb konyhai sláger tisztításához, hogy sokáig örömöd leld benne!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.28.
Módosítva: 2024.04.28.
air tisztítás fryer

Az air fryer használatával könnyedén elkészülhetnek az ételek. A Fanny magazin tippjeinek segítségével pedig az eszköz tisztítása is egyszerű lehet.

Cooking,Potatoes,And,Carrot,Sticks,With,Spices,In,An,Air
Air fryer esetén érdemes tapadásmentes bevonattal rendelkező modellt választani (Fotó: Francisco Zeledon)

1. Okos választás

Már a készülék vásárlásakor is odafigyelhetünk arra, hogy bizonyos típusokat egyszerűbben lehet takarítani. Ha olyan modellt választunk, ami tapadásmentes bevonattal rendelkezik, akkor könnyebben eltávolíthatjuk a kosárról a zsírt és az ételmaradékot.

2. Húzzuk ki a konnektorból!

Első lépésként kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk a készüléket! Ne kezdjük el a takarítást, amíg ki nem hűl az eszköz!

konnektor
Fotó: Pexels

3. Töröljük át alaposan!

Ha már nem meleg a készülék, húzzuk ki a kosarat tartalmazó fiókot és töröljük át egy tiszta papírtörlővel.

4. Mehet a gépbe?

Ha olajosabb vagy zsírosabb ételt készítettünk, érdemes utánajárni, hogy a gyártó javaslata alapján a kosár tisztítható-e mosogatógépben.

Fotó: Pexels/Wendelin Jacober (Képünk illusztráció)

5. Áztassuk be egy kicsit!

Ha csak kézi tisztítás javasolt, használjunk forró, mosogatószeres vizet. Ha a szennyeződés már lerakódott, áztassuk be a kosarat meleg, szódabikarbónás vízbe, mielőtt súrolni kezdjük! Így a rátapadt zsiradék feloldódik.

6. Házi tisztítószer

Amennyiben az air fryer kosarán makacs zsírlerakódások vannak, házi praktikát is bevethetünk. Keverjünk össze egy kis tálban 30 ml szódabikarbónát 15 ml vízzel! Az így kapott kenhető pasztát egy szivaccsal vigyük fel a kosárra, majd hagyjuk állni 15 percig! Ezt követően engedjük fel a kosarat forró vízzel! Miután beáztattuk, egy puha szivaccsal töröljük át a felületet!

 7. A szálak se maradjanak ki!

Ha úgy látjuk, hogy zsiradék került a fűtőszálakra, akkor érdemes sütés után letörölni egy papírtörlővel. Vigyázzunk rá, hogy a szálak már ne legyenek forróak!

8. Fogkefét is használhatunk

Amennyiben az olajréteg már rárakódott a fűtőszálakra, óvatosan töröljük át őket egy kevés zsíroldóval, nedves szivaccsal vagy puha fogkefével.

9. Inkább ne dörzsöljük!

Kerüljük a fémszálas, illetve a durva anyagból készült szivacsok használatát! Ezek ugyanis felsérthetik a tapadásmentes bevonatot. Válasszunk inkább olyan szivacsot, ami kifejezetten teflonbevonat takarításához ajánlott, és kíméletesen tisztítja a kosarat és a fűtőszálat is.

An,Electric,Air,Fryer,On,Table,With,Blurred,Kitchen,Background.
Az air fryer tisztításakor kerüljük a fémszálas, illetve a durva anyagból készült szivacsok használatát! (Fotó: Casezy idea)

+1. A kevesebb néha több!

Mivel az air fryerben az étel a forró levegő segítségével sül meg, ezért az esetek többségében nem szükséges olajat használni. Ha mégis szeretnénk, akkor csak minimális mennyiséggel süssünk! Mindez a takarítás során is előnyünkre válik, hiszen így kevesebb olajszennyeződés keletkezik. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás