Faeperpite, amit Myrtill is kedvel – videó

Ha mélyhűtő-ürítéskor te is találsz egy doboz faepret, legjobb, ha ezt csinálsz belőle!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.05.24.
faeper

Jönnek a friss gyümölcsök, üríteni kell a mélyhűtőből a télire elspájzolt tavaly lefagyasztottakat. Most egy adag faeper került elő, és olvadt ki a dobozból. Pite készült belőle, és mivel éppen a Még fut a film című lemezbemutató koncertjére készülő Myrtillhez mentünk interjúzni, glutén, tej- és cukormentesen készítettem el, hogy neki is vigyek kóstolót. Szerette.

Hozzávaló kerek kerámia sütőtálhoz

Tészta

20 dkg GM liszt

10 dkg növényi vaj

1 tojás sárgája

Egy falat faepres ? Fotó: Fodor Erika 

Tetejére

20-25 dkg faeper kiolvadva, levével

eritrit ízlés szerint

5 dkg növényi vaj

1 tojás sárgája (nem muszáj, elég csak a vaj és liszt)

10 dkg GM liszt

Az elősütött tésztára ráterítjük a faepret Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A pitetésztához valókat kézzel összedolgozzuk, és gombócot formálva beledobjuk a kerek sütőtál közepébe. A sütőtálat egy kicsit vajazzuk vagy kókuszzsírozzuk ki előtte. 

Mindössze ennyi kell a mennyei ízű sütihez Fotó: Fodor Erika

Az ujjaink és a tenyerünk segítségével lapítsuk ki a pitét, és ha kész a körforma, villával megszúrkálva süssük elő egy kicsit. Ha ez megvan, jöhet rá egyenletesen szétterítve a szemes faeper (ezt előtte szűrjük le, szétválasztva a kiolvadt lét a gyümölcshústól), majd a tetejére a vaj-liszt (tojás) összemorzsolt kombója. Ízlés szerint szórjunk rá eritritet, de ki is hagyhatjuk – a faeper nagyon édes! 

Tészta, faeper, tésztamorzsa és a gyümölcs kiolvadt leve Fotó: Fodor Erika

Meglocsolgatjuk a kiolvadt gyümölcs levével, és összesütjük, kb 20-30 percig közepes hőfokon légkeveréssel. Tejszínnel (növényi is jó) vagy a nélkül fogyasztjuk.

Faeperpite még azon melegében a legfinomabb Fotó: Fodor Erika

Tipp

Természetesen ez a pite bármilyen, otthon a fagyasztóban elfekvő tavalyi apró, piros, bogyós gyümölcsből nagyon finom! Én próbáltam már meggyel, szederrel, fekete ribizlivel – minddel mesés!

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás