Ezt az öt dolgot bánják meg a haldoklók az utolsó pillanatokban



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2023.12.02.
gondolat pillanat halál

Ha közeledik az életünk vége, egészen más dolgok válnak fontossá, mint előtte. Egy ápolónő, Bronnie Ware összegyűjtötte, mik azok a dolgok, amiknek az elmulasztását a leggyakrabban megbánják az emberek a haláluk előtt.

Fotó: Pexels

Bronnie Ware nyolc éven át dolgozott idősgondozóként, ami során testközelből élte át haldokló emberek utolsó heteit. Bár fizikai ápolásra kérték fel, a munkája során rájött, hogy sokkal fontosabb volt a betegek érzelmével foglalkoznia – írja a Life.

A legnagyobb ajándék, amit az idős, végnapjait élő gondozatainak adhatott az-az volt, hogy ott volt mellettük és végtelen türelemmel meghallgatta őket. Sőt Bronnie tovább ment, gondolataikat papírra vetette és ebből született meg a könyve, ami az Életkönyv címet kapta.

„A saját halandóságunk tudatában élni alapvetően megváltoztatja azt, mit értékelünk és mit nem, valamint, hogyan használjuk fel időnket. A halál árnyékában már világosan látszik, milyen tartalmatlan dolgokra pazaroltunk időt és az is kiderül, mi érték és mi nem. Ha valóban és mélyen elfogadjuk azt a tényt, hogy nem élünk örökké, akkor valószínűleg sokkal inkább arra fókuszálunk, ami fontos és pontosan látjuk, az idő érték” – osztotta meg tapasztalatait Bronnie. 

Ezeket a dolgokat bánták meg a leggyakrabban:

  1. Bárcsak lett bátorságom önmagamhoz hű életet élni, nem pedig azt, amit mások elvárnak tőlem
  2. Bárcsak megvalósítottam volna a vágyaimat
  3. Bárcsak lett volna bátorságom kifejezni az érzéseimet
  4. Bárcsak tartottam volna a kapcsolatot a barátaimmal!
  5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek!

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás