A Bajcsy-Zsilinszky–Andrássy út sarkán Gera Patrícia sétavezető várt minket, és vezetett végig a 2002 óta a világörökség részét képező Andrássy úton, a Kodály köröndön és a Hősök terén át a Városligetig.

Innen indul az Andrássy út Fotó: (Metropol/KB)

A monarchia világa Végigmegyünk az Andrássy úton azt a korszakot felidézve, amikor még csak legfeljebb lovas kocsik szelték át a sugárutat vagy gyalogosan vonultak a szépasszonyok és a jól öltözött urak a Városerdőbe, ahogyan akkoriban a Városligetet nevezték. Gera Patrícia idegenvezetővel nem csak az Andrássy gyönyörű házait csodálhatjuk meg, a kapunál vagy a járdán elhelyezett táblákról megtudva, hogy mikor és ki építette őket, de egy-egy erkély mögé bepillantva színes történeteket is hallhatunk az idegenvezetőtől az egykor itt élt főúri emberekről és az őket kiszolgáló cselédekről, valamint a monarchia világának mindennapjairól. A Kodály köröndnél az 1-es metrónk megállójánál is megálltunk. A kisföldalatti rekordidő, mindössze 21 hónap alatt készült el, 1896 májusára, amikor a Millenniumi Ezredéves Kiállítás megnyílt. Ez volt Európa első föld alatti kéregvasútja!

Gera Patrícia idegenvezető (Fotó: Metropol/KB)

Fejetlen Ferenc Jóska Az Andrássy út 39. szám alatti, a Párisi Nagy Áruház feliratú épületről is újat tudtunk meg. – Elődje, a Terézvárosi Kaszinó Petschacher Gusztáv tervei szerint lett kész 1882-ben. A homlokzatát Sziklai Zsigmond építette át a későbbiekben. Ez azonban akkoriban nem aratott nagy sikert, amihez hozzájárulhatott az a sztori is, hogy a filmes karrierrel is próbálkozó Sziklai úgy vette fel az ezredéves kiállításra idelátogatott Ferenc Józsefet, hogy lemaradt a császár feje. Fogpiszkáló a Hősök terén Gera Patríciának az ezredéves kiállítás helyszínéről is van a fővárosiak számára sztorija. Akkoriban még a Hősök terénél nem a Millenniumi Emlékmű volt Gábriel arkangyal szobrával, hanem egy díszkút és egy 24 méter magas zászlórúd állt középen, amelyet Ybl Miklós tervezett. Ezt az óriási magas zászlórudat a budapestiek csak fogpiszkálóként emlegették.

Fogpiszkáló helyett angyalszobor (Fotó: Metropol/KB)

Vakáció Budapesten A nyári szünet idejére is van a Sétaműhelynek pár tippje szabadtéri programra az általános és középiskolás korosztálynak. Éljen a grund! – Mese és valóság a Pál utcában. Ha most olvasod, vagy már régen olvastad és mindig is a kedvenced volt, akkor gyertek el mindenképp, mert sok tévhitről lerántjuk a leplet. Vajon tudjuk, hol volt a grund, mi az az einstand vagy miért tiltották be a gittegyletet? Zsidók és törökök a budai Várban – A középkori főváros területe az Oszmán Birodalom időszakában – Megkeressük a középkori zsidónegyed romjait és a zsidó temető helyét. Ki találja meg az utolsó budai pasa síremlékét? Szellemek a Svábhegyen – Zöldövezetben sétálhatunk Jókai kertjétől a normafai Kínzóházig – Jókai Mór, Eötvös József, Adolf Eichmann, Rajk László – XX. századi történelemlecke a szabadban.  

Sugárút a várostól az erdőig Az Andrássy út Budapest 2310 m hosszúságú sugárútja, amely a főváros VI. kerületét, a Terézvárost szeli át, összekötve a belvárost a Városligettel. Alatta halad a Millenniumra elkészült 1-es metró, a kisföldalatti. Neve 1883-tól Sugárút (Radialstrasse), 1886-tól Andrássy út, 1950-től Sztálin út, 1956 októberétől Magyar Ifjúság útja, 1957-től Népköztársaság útja, 1990-től Andrássy út.

 

Fürdőköpeny és Hamlet A számos felnőttek számára is érdekes séta közül csak néhány ízelítőnek: Török idők a Rózsadombon – A csodás kelet fénye és árnyéka A bírák este hazatérnek – Kissvábhegyi villák, jogászok perei és mindennapjai Eretnekek, kofák és vagabondok – Séta a pesti városfal mentén Szecesszió és divat – Mikor kezdtek a nők fűző nélkül sétálni Budapesten? Fürdőköpeny és Hamlet – Sztankay István hétköznapjairól lánya mesél Nők útja a parlamentbe – Tovább a női egyenjogúság nyomában Boszorkányok a Gellérthegyen – Sétálj a vallásháborúk, hiedelmek és technobulik hegyén!