Ma hajnalban a hőmérő higanyszála több helyen mutatott –10 fokot, de hasonlóan alakul a kora reggeli időjárás szombaton és vasárnap is. Akkor a levegő –11 és –12 fokig hűlhet, de előfordulhat pára és zúzmarás köd is. A hétvégi napokon aztán napközben már enyhülésre számíthatunk, a hőmérsékleti maximum –1 és +12 fok között alakul. Lesznek azonban helyek, ahol főként a nap második felében felhők zavarhatják a napot, de számottevő csapadék nem valószínű hétvégén.

Életbe lépett a vörös kód, cudar idő várható – Fotó: Shutterstock

Életbe lépett a vörös kód!

Az emberi erőforrások minisztere tegnaptól tette kötelezővé az északi és dél-alföldi szociális intézmények számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Az egyelőre hétfő 20 óráig érvényben lévő intézkedés oka, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet. A hajléktalanszállókon van szabad hely az érintettek számára, országosan a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága jelenleg 76, míg a fővárosban 68 százalékos. Azok, akik a hideg miatt bajba jutott emberrel találkoznak, a kormany.hun, illetve a közösségi média kormányzati oldalán található illetékes diszpécserszolgálatot hívhatják.

Az extrém hidegben a háziállatokat is védeni kell!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a hideg miatt javasolja, hogy ilyenkor:

– adjunk kedvenceinknek energiában dús eleséget,

– biztosítsunk számukra szélvédett kuckót,

– ellenőrizzük többször az ivóvizes tálakat és szükség esetén cseréljük langyosra a vizet.

 

Hatalmasat kaszálhat, aki megnyeri az Ötöslottót!

Már 22 hete nem vitték haza a főnyereményt, így 3,33 milliárd forintot nyerhet az a szerencsés, aki szombatig helyesen tippeli meg az Ötöslottó nyerőszámait. A Hatoslottó nyereménye 380 millió forint, a nyerőszámokat vasárnap sorsolják.

A Ötöslottó főnyereménye 3,33 milliárd, a Hatoslottóé 380 millió forint – Fotó: Shutterstock

Forgalomkorlátozás az V. kerületben

Tilos megállni!

  • 2022. január 15-én 6 órától 20 óráig a Széchenyi felső rakparton a Zoltán utca és a Steindl Imre utca között.
  • 2022. január 16-án 6 órától 20 óráig a Széchenyi felső rakparton a Zoltán és a Széchenyi utca között, az Akadémia utca mindkét oldalán a Széchenyi tér és az Arany János utca között és a Szalay utca mindkét oldalán a Honvéd és a Szemere utca között.

Ma 76 éves Nagy Feró

Ma ünnepli 76. születésnapját a Kossuth-díjas énekes, színész, dalszövegíró, a „nemzet csótánya”. Nagy Feró olyan ikonikus zenekarok frontembereként vált ismertté, mint a Beatrice és a Bikini együttes. Kossuth-díját 2021-ben kapta. Boldog születésnapot!

Nagy Feró

76 éves lett Nagy Feró – Fotó: Markovics Gábor/ Ripost

Újabb járatokon lesz első ajtós felszállás

A 75-ös trolibuszra és a 139-es autóbuszra hétvégente és ünnepnapokon csak az első ajtónál lehet felszállni január 15-től. Akinek nincs érvényes jegye, a járművezetőnél vásárolhat.

Újabb járatokon lesz első ajtós felszállás – MTI/Máthé Zoltán

Szombatig tart az Educatio kiállítás

Az ingyenes 22. szakkiállítás regisztrációhoz kötött, belépni csak védettségi igazolvánnyal és maszkkal lehet. Idén közel 90 résztvevő várja a középiskolásokat, szüleiket és minden érdeklődőt a rendezvényre, amelynek az ideje alatt a BKK 10-es buszjárata ingyenesen szállítja a vendégeket a Hungexpóra.

Fotó: MTI