Mi a titkos vonzerőd? Erre bukik a másik nem





Nem is hinnéd, hogy mi az, ami első ránézésre vonzóvá tesz. „A szépség belülről fakad” – szokták mondani, na de ennyire?!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.05.
vonzalom

Egy texasi kutatás összefüggést talált a vonzalom és az immunrendszer erőssége között. A kutatásban a résztvevőknek fotókon szereplő emberekről kellett elmondaniuk, hogy kinek az arcát találják vonzóbbnak. A válaszadóknak az erősebb immunrendszerű személyek tetszettek jobban.

Kiderült, hogy az erős immunrendszer vonzóbbá tesz Fotó: Shutterstock

Bár a szépség relatív, a kutatók szerint kapcsolat van a társadalmak által vonzónak tartott jegyek és a reproduktív siker között. Az új elmélet arra alapoz, hogy mivel bizonyos evolúciós tulajdonságok nagyobb párzási sikert hoznak, az egészségesebbnek tűnő emberek vonzóbbak az ellenkező nem számára.

Az elmélet tesztelésére a kutatók 159 férfit és nőt fotóztak le, mindegyiküket smink nélkül, semleges arckifejezéssel. A tanulmány szerzői a következő lépésként minden egyes személytől vérmintát vettek, hogy megmérjék a fehérvérsejt-szintjüket – ezek küzdenek a fertőzésekkel, gyulladásokkal. A csapat ezután 492 személyt vont be, hogy értékelje a másik nem tagjait ezeken a fotókon. Az önkéntesek nem rendelkeztek információval az egyes személyek immunrendszeri állapotáról, csak egy semleges fotót kaptak. Az eredmények azt mutatják, hogy a 492 önkéntes az erősebb immunrendszerű embereket szimpatikusabbnak ítélte. „A jelenlegi kutatás azt sugallja, hogy az arc vonzereje és az immunrendszer működése között valószínűleg kapcsolat áll fenn” – állapították meg a kutatók.

Érdekes módon a tanulmány szerint a férfiak és a nők eltérő elképzelésekkel rendelkeznek arról, hogy mitől lesz szimpatikus és egészséges egy arc. A kutatók azt találták, hogy a nők átlagosan megnyerőbbnek ítélték azokat a férfiakat, akiknél magasabb a természetes ölősejtek (NK) száma a szervezetben. Ezek a sejtek kulcsszerepet játszanak a baktériumok leküzdésében és elpusztításában. A férfiak viszont vonzóbbnak találták azokat a nőket, akiknek a vérében alacsonyabb ez a sejtszint. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ennek az az oka, hogy az alacsonyabb NK-szintű nőknél általában magasabb az ösztrogénszint, ami a szaporodásnál játszik fontos szerepet.





Ezeket olvastad már?
Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás