RETRO RÁDIÓ

Vödrökkel, palackokkal szállítják a vizet – Összefogtak az óbudaiak a fák védelmében!





Megelégelték a III. kerületiek, hogy sorra száradnak ki a fák a hőségben, inkább maguk locsolják őket, ha már más nem teszi.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.02.
III. kerület elszáradt fák

Óbudára nagyon rájár a rúd mostanában. Korábban már írtunk az Aranyhegyi-patak elpárolgásáról (szerencsére ezen segített a napokban lehullott eső), most pedig az ottani fák állapota kerül terítékre, hiszen a szárazság idején a fővárosnak, illetve a helyi önkormányzatnak is többet kellene törődnie a város zöldjével. Látható ennek hiánya, hiszen mintha ősz lenne Óbudán, olyan sárgák a falevelek.

Ennek a fiatal fának nem jutott víz Fotó: Bors/VI

Egyre több és több növény pusztul el a hőségben

Leginkább a nyírfák sínylik meg az időjárást, viszont minden fiatalabb fa ideje egyre inkább fogy. „Vannak kisebb, 3 éve ültetett fák, meg más, fiatalabb, így vékonyabb törzsűek is. Ezek még nem tudnak annyi vizet raktározni, illetve a gyökerük sem ér még olyan mélyre, mint a nagyobbaké” – mondta lapunknak Szilvi. Az óbudai lakó szerint ezért eleve sokkal könnyebben száradnak ki és halnak el. A kerületiek viszont nem törődnek bele abba, hogy kiszáradnak a fák a közvetlen környezetükben. Összefogást szerveztek, és arra kérik a többi lakót, hogy ők is álljanak be a csapatba.

 

Az interneten több komment is született arról a kérdéskörről, hogy kinek is kellene ezeket a fákat locsolni. Fotó: Facebook

Mindenki kiszemelt magának egy-két fát

Vödrökkel szállítják a vizet a lakosok, és reménykednek benne, hogy sikerül megmenteni a szárazságtól tikkadt fákat. „Nem kellene sok. Ha mindenki hozna rájuk egy-egy vödör vagy flakon vizet, szép maradhatna a parkunk. Mindenki kiszemelne 1-2 fát magának, már az is sokat érne” – nyilatkozta lapuknak egy környékbeli. Szárad a lombkorona teteje Fotó: Bors/VI „Én is ahol járok, és van víz a közelben, öntök a fákra egy kicsit” – értett egyet Mariann, és hozzátette, hogy ő a klímaváltozást okolja a folyamatos . Szerinte az összefogással sokat elérhetnek a helyiek.

A fa az élet!

Ezért kell megmenteni a haldokló fákat: 1. Árnyékot ad, így hűsíti a levegőt. 2. Termeli az oxigént. 3. Tisztítja a levegőnket.

A fővárosi vagy az óbudai önkormányzat dolga lenne a locsolás

A megkérdezettek szerint annak a szervezetnek lenne a dolga gyakrabban és alaposabban locsolni, amelyik ültette a fákat. Jelen esetben a fővárosé vagy a helyié.

A környéken élők összefogásának köszönhető, hogy kevesebb fa szárad ki a kerületben Fotó: Bors/VI

„Az önkormányzat feladata lenne, nem a lakóké, hiszen ez nem egy elkerített belső kis park a házak között, hanem rendes közterület” – mondta Szilvi, aki vőlegényével, Gáborral minden este megöntözi a kókadó lombhullatókat. Mariann szerint inkább a növényeket kellene locsolni, mintsem az utat:

Bár az összefogással sokat tehetünk a fákért, de jobb lenne, ha a locsolókocsik ebben a vízhiányos helyzetben az utak helyett a növényeket locsolhatnák Budapesten” – jegyezte meg Mariann.

Szerkesztőségünk megkereste a Főkertet, a cég a zöldnövényzet locsolásával kapcsolatban azt közölte: „Társaságunk folyamatosan monitorozza a fák állapotát. Az öntözést kapacitás függvényében, de igen intenzíven végezzük, hétvégi túlmunka elrendelésével is küzdünk értük, azonban az extrém szárazság megnehezíti a mi dolgunkat is. Nem minden terület tartozik Társaságunk fenntartásába (Óbudán sem), a kerületi tulajdonban lévő területekért a kerületi Önkormányzat felel” – írták válaszukban. Lapunk felkereste az óbudai önkormányzatot is, de lapzártánkig nem érkezett válasz a helyiek problémájára. A lakók mindenesetre eltökélten folytatják, amit elkezdtek, hogy megmentsék a fákat.

 

 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás