A vendéglátóhelyek teraszai öt órától este fél tízig lehetnek nyitva, a kijárási tilalom pedig 23 órára módosul. A védelmi intézkedések megszegése azonban bírsággal jár. A bértámogatás május hónapra is jár a vendéglátóhelyek számára, de a kormány hatezer milliárd forintos alapot hoz létre a gazdaság széles körű újraindításához – többek közt ezeket jelentette be Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón.

Ezeket a szabályokat kell betartani a teraszokon

  • a teraszok, kerthelyiségek reggel öttől este fél tízig lehetnek nyitva;
  • a teraszokon és kerthelyiségekben tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni;
  • a vendéglátóhelyek belső területein a maszk kötelező, ott csak a megrendelt étel és ital elviteléhez, illetve a mellékhelyiségek használatához szükséges ideig lehet tartózkodni;
  • a vendéglátóhely üzemeltetője és alkalmazottja az üzlet teljes területén köteles a maszkot viselni;
  • a védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni;
  • szabálytalanság esetén a vendéglátó üzlet ellen 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár az ideiglenes bezárás is elrendelhető;
  • a védelmi intézkedéseket megszegő vendégekkel szemben 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.

Első a biztonság

Jakob Kekelidze, a belvárosi Hachapuri Étterem séfje, menedzsere már a nyitás napján nagy forgalomra számít, lapunknak elárulta: náluk első a biztonság.

– Mi regisztráltunk egyébként az oltásra, jelenleg azt is várjuk, hogy felvehessük a vakcinát. Annyi biztos, hogy mind a konyhán, mind a teraszon maximálisan odafigyelünk a biztonságra. Az asztalok között 2 méter távolság lesz, a pincéreken pedig maszk. Biztosítjuk a kézfertőtlenítési lehetőséget – tájékoztatott a séf.

(Fotó: Hachapuri Étterem)

Akadozik a beszerzés

– Mi elkezdtük a felkészülést, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a beszállítókkal. Hordós sört még nagyon nehéz beszerezni, mert a sörgyártók sem tudták, hogy mikor kezdjék el lefejteni a sört. Úgyhogy lehet, hogy amilyen sört mi szeretnénk, az még nem lesz – mesélte Balassa Dávid, a Cafe Intenzo tulajdonosa, aki ezek ellenére nagyon bizakodik abban, hogy innentől belendül minden, de tudja, hogy biztos lesz még fennakadás.

(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Utolsó simítások Újpesten

A Kabin alkalmazottjai nagyon örülnek, hogy a jó idő beköszöntével végre kinyithatnak. Tegnap már itt is gőzerővel folytak az előkészületek.

(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Ráncfelvarrás a Fellinin

A Fellini Római Kultúrbisztró festéssel készült a nyitásra, hogy mire a hely újra megtelik vendégekkel, minden szép és tiszta legyen.

(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Egy limonádés már tegnap „kinyitott”

Dalma és Nelli már tegnap „kinyitották a limonádés standjukat„ a Római-parton. Mint az a fotón is látszik, nagy forgalomra készültek, zöld vászontáskájukban egy egész napra elegendő mennyiséget vittek. Úgy tűnik, forgalmuk is volt bőven, papírtálcájuk alaposan megtelt apróval.

(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Ezt gondolják a budapestiek

A nyitást nemcsak a vendéglátósok, de a vendégek is nagyon várják.

Zdravics Gigi: Szerintem már jót fog tenni mindenkinek, ha kiülhet végre egy teraszra. Lelkileg sokat dob a lehetőség, hogy ne érezzük már azt a sok ideje tartó bezártságot, mint eddig. De még járvány van, nyilván úgy lenne logikus, ha azért nem egymás hegyén-hátán ülnének a vendégek…

(Fotó: Metropol)

Tar Judit: Nagyon örülök a teraszok kinyitásának, szeretném, ha minél előbb megtörténne. Más az, hogy szabadon le tud ülni az ember és nem csak sétálgat a kezében az itallal, étellel. Nekem még úgy is megfelel, hogy a pincéreken maszk kell legyen.

(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Antal Emese:Nagyon el tudom képzelni, hogy egy pohár itallal a kezemben, kellemes időben már kint ülök a kedvenc teraszomon. Sajnálom a vendéglátósokat, és a vendégek számára is jó volna, ha visszatérne a régi élet.

(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)