RETRO RÁDIÓ

Végre kiderült, mennyire kell félnünk a meteoroktól





A csillagászok lerántották a leplet a meteorokról: kiderült, mekkora az esély arra, hogy valóra válik a katasztrófafilmek forgatókönyve!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.18.
meteor Aszteroida armageddon csillagászat

Sokak félelmei között végezne dobogón az a rémkép, hogy az Armageddon című akciódráma vagy bármelyik hasonló film története egy napon valósággá válik: a Föld felé feltartóztathatatlanul száguld egy hatalmas meteor, amely aztán becsapódik, és véget vet a földi életnek. A brit napilapnak, a Mirrornak nyilatkozó szakértők azonban mindenkit megnyugtattak: a való életben egy csepp aggódnivalónk sincs, már ami a meteorokat illeti.

 

Fotó: Pixabay

A meteorokat sokan összetévesztik a hullócsillagokkal, mivel mindketten fényes, gyorsan felbukkanó és elhúzó csóvaként tűnnek fel az égen. A meteorok azonban olyan darabkák, amelyek zuhanásuk következtében belépnek a Föld atmoszférájába, miután a Nap körül keringő nagyobb sziklákból, az aszteroidákból leszakadva engednek a gravitációs erőnek. Az aszteroidák a bolygóknál kisebb méretűek, bár a terjedelmük elég széles skálán mozog – a valaha mért legnagyobb aszteroida, a Ceres 940 km széles volt. De sokkal jellemzőbb a kisebb aszteroida, ezek 6 méteres átmérő környékén mozognak.

A Naprendszer egyébként hemzseg az aszteroidáktól, a legtöbb a Mars és a Jupiter körül röpköd, és igen gyakran össze is ütköznek, ilyenkor válnak le a kisebb darabok, amelyeket meteornak nevezünk. Ezek is különböző méretűek lehetnek, a homokszemtől kezdve az egy méterig terjednek. Ha elég közel vannak a földi légkörhöz, akár be is tudnak lépni, de az atmoszférába jutva azonnal égni kezdenek, ezért láthatjuk a fényes csóvát, ha felnézünk az égre. A csillagászok becslése szerint a naprendszeri meteoroknak csak alig 5 százaléka lépi át a földi légkört – arra pedig, hogy egy meteor eltaláljon és megöljön minket, az esély egy a 840 millióhoz.

Mivel a meteorok többsége eleve elég aprócska, talán észre sem vennénk, ha eltalálna minket egy: ha fejbe üt egy kavics, nem gondolnánk, hogy az akár egy meteor is lehet. A szakértők is csak egy olyan regisztrált esetről tudnak, amikor valakit tényleg eltalált egy nagyobb meteordarab. 1954. november 30-án Ann Hodges az alabamai Sylacaugában töltötte délutáni pihenőjét, mikor is az ablakot áttörve egy meteor zuhant a házába, amely előbb a rádiót találta el, majd a nő csípőjére zuhant. A meteor közel 4 kilót nyomott, és a földi légkörben szakadt két részre – a másik darabot néhány kilométerrel távolabb találták meg.





Ezeket olvastad már?
A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás