Koszorúzással és rendkívüli történelmi órával emlékeznek a nap során az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulójának alkalmából.

Mint ismeret, az 1848–49-es szabadságharc leverése után Knezić Károlyt, Nagysándor Józsefet, Damjanich Jánost, Aulich Lajost, Lahner Györgyöt, Poeltenberg Ernőt, Leiningen-Westerburg Károlyt, Török Ignácot, Vécsey Károlyot, Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet, Dessewffy Arisztidot és Lázár Vilmost a megtorló hadjárat során Aradon végezték ki a forradalomban betöltött szerepükért. Ugyanekkor Pesten gróf Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét is lelőtték.

Ezen a napon Magyarország lobogóját ünnepélyesen felvonják, majd félárbócra eresztik a Kossuth téren. A nap során a Parlamentben és több fővárosi kerületben is megemlékeznek a hősökre.

Fotó: Wikipedia

  1. A Fiumei úti sírkert egész nap látogatható lesz, október 10-én szombaton pedig interaktív történelem órát tartanak az érdeklődnek, méltóképpen emlékezve a modern magyar nemzeti identitás megteremtői előtt. A séta során a látogatók megtekintik a legszebb és legfontosabb síremlékeket, így az első miniszterelnök, Batthyány Lajos mauzóleumát, a sírkert egyik legfontosabb emlékhelyét, valamint három aradi özvegynek a sírját is.
  2. A XVI. kerületben este 18:00-tól tartanak csendes megemlékezést és gyertyagyújtást a helyiek a Prodám utcai Hősi emlékműnél.
  3. Soroksáron 17:00-i kezdettel rendeznek emlékműsort az aradi vértanúk tiszteletére. A Hősök terén Verset mond Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, közreműködik Kiss László népzenész, énekes.

Fotó: MTI Fotó: Mónus Márton