A 24 éves Kata áprilisra várja első gyermekét. A leendő édesanya igyekszik minél kevesebbet eljárni otthonról.

„Máshogy képzeltem el a boldog babvárást”

Féltem magunkat, hiszen kiszámíthatatlan, hogy ez a vírus kinél mit vált ki. Nagyon vigyázok, nem találkozom csak a közvetlen családtagjaimmal, és mindent fertőtlenítek. Alig járok el itthonról, a vásárlást a párom és az édesanyám megoldják, a babaholmikat pedig az internetről rendelem meg. Csak orvoshoz megyek, amikor muszáj. Máshogy képzeltem el a boldog babvárást, szerettünk volna egy nagy bulit szervezni a kislányunk érkezésére. De most a saját és a gyermekem egészsége a legfontosabb – mondta a kismama.

Aki teheti, vonuljon karanténba

Dr. Nagyházi Orsolya szülész, nőgyógyász azt tanácsolja: amelyik kismama teheti, vonuljon karanténba. – A várandósoknak még fokozottabban kell vigyázni ebben az időszakban. Én azt tanácsolom a pácienseimnek, ha tehetik, otthonról dolgozzanak, ne járjanak közösségbe, és tartsanak be minden óvintézkedést. A tapasztalatok azt mutatják, a fertőzés nem okoz károsodást a magzatban, de elég kevés információnk van arról, hogyan is hat a vírus az állapotos nőkre – magyarázta a szakember.

A koronavírus önmagában nem veszélyes a terhes nőkre és a babákra, a szövődményei annál inkább. – Azok a kismamák, akik középsúlyos-, vagy súlyos tünetekkel vészelik át a betegséget az utolsó trimeszterben, nagy eséllyel szülnek idő előtt. A nehéz légzés miatt ugyanis megindítjuk a szülést azért, hogy a magzat pluszba ne nyomja a beteg rekeszizmait – részletezte a nőgyógyász.

A várandós nőnél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás kiválthat koraszülést vagy vetélést – közölte korábban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A fertőzés kiválthat koraszülást (Fotó: Shutterstock)

Maszkban szoptathatják a fertőzött anyák a babát

A tapasztalatok azt mutatják – egy-két kivétellel – hogy a vírus nem veszélyes az újszülöttre, ezért a fertőzött édesanyát a babával együtt különítjük el a kórházban. Bár az anyatej tartalmazhat néhány koronavírus-részecskét, fontos, hogy a csecsemőt lehetőség szerint ezzel tápláljuk, hiszen sokkal több a jótékony hatása az immunrendszerre és a későbbi fejlődésre. Annyit szoktunk tanácsolni, hogy az édesanya inkább maszkban szoptassa a babát vagy cumisüvegben etesse a lefejt anyatejjel – hangsúlyozta dr. Nagyházi Orsolya.

Így védekezhetnek a kismamák a koronavírus ellen

  • terhesvitamin
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • Magnézium
  • Mindenképpen kérjenek a háziorvostól ingyenes influenza elleni oltást

Nem fogadhatnak látogatókat a kórházban

A járványügyi szabály szerint a leendő édesanyát a szülőszobába egy általa kiválasztott személy kísérheti be. A baba születése után azonban a kórházban nem fogadhat látogatókat. A szakember pedig azt tanácsolja: otthon is csak a baba hat hetes korától fogadjunk látogatókat.

„Ott volt a kezemben a pozitív COVID-tesztem és a pozitív terhességi tesztem is”

Gryllus Dorka néhány hete adott életet második kisfiának, Áronnak. Férje, Simon Kornél pedig szerencsére végig mellette lehetett a szülőszobán.

Hódi Pamela is áldott állapotban van, a kismama azonban épp fertőzött volt, mikor megtudta, hogy babát vár. „…egy órán belül ott volt a kezemben a pozitív COVID-tesztem és a pozitív terhességi tesztem is! – mesélte a Hot! magazinnak Pamela, aki nem tudta teljes mértékben átérezni azt a hihetetlen örömöt, mert ott volt benne egy olyan vírus, amelynek nem ismerte a hatásait.

”Hívtam az orvosomat, aki megnyugtatott, hogy semmi probléma nem lehet. Nagyon nehéz öt perc volt! De utána elkezdtünk örülni„ – tette hozzá a 32 éves édeanya, aki azóta kigyógyult a koronavírusból.

Pamela koronavírusos volt, mikor megtudta, hogy babát vár (Fotó: Ripost)