Csaknem százan szavaztak, 90 százalékban 30 év alattiak. 45 százaléknak számít, milyen vakcinát kap, a szavazók 55 százaléka szerint ez teljesen mindegy. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint, nem érdemes különbséget tenni a vakcinák között és úgy tűnik, hogy ezzel a többség tisztában van. A lényeg, hogy mihamarabb újrainduljon az élet.

Fotó: Instagram

Magyarországon már ötféle vakcina áll rendelkezésre

Már régóta oltanak az amerikai Pfizer, illetve Modernaoltással, de a múlt hét óta már a brit AstraZenecát és az orosz Szputnyikot is alkalmazták, tegnap pedig megérkezett a kínai Sinopharm, ami első körben több mint negyedmillió ember oltására elegendő.

Szlávik: Mindegyik vakcina ugyanazt tudja

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa korábban a Metropolnak mesélt a vakcinával kapcsolatos tévhitekről. Sokan például azt hiszik, hogy egyes oltóanyagok túl gyorsan készültek el, ezért veszélyesek. A szakember ezt egyértelműen cáfolta. „A vakcina minden protokolláris fázison végigment, egyik fázist sem hagyták ki vagy gyorsították meg. A vakcinák között nem érdemes különbséget tenni, hisz mindegyik ugyanazt tudja: nagy valószínűséggel megvéd a koronavírustól, ami a korlátozások nélküli, szabad élet kulcsa” – mondta.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem kell újra regisztrálni

A regisztráltak az oltás előtt levelet kapnak arról, hogy melyik vakcinához juthatnak hozzá. Ezt azt jelenti, hogy választani egyelőre nem lehet, ugyanakkor a visszautasítás lehetőségével bárki élhet. „ Aki regisztrált, de nem kéri azt a vakcinát, vagy nem jó az időpont, továbbra is bent marad a regisztrációs rendszerben – jelentette ki György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Ezt gondolják a Facebookozók

A Metropol a legnagyobb közösségi oldalon is arról kérdezte az embereket, hogy fontos-e, hogy melyik vakcinát kapják meg, és ha igen, melyiket választanák. Többek közt ilyen válaszok érkeztek:

  • „Ami jó a krónikus betegeknek, csak oltsanak minél előbb”
  • „Ha ahhoz kell hogy utazhassak, akkor a Pfizert választanám”
  • Amelyiket a háziorvosom ajánlja”
  • Nekem mindegy, csak legyen már vége”

550 ezer kínai vakcina érkezett tegnap

Megérkezett Pekingből tegnap a kínai vakcina-szállítmány, a háziorvosok fognak vele oltani, amint megkapja a magyar engedélyt.

Kétfajta oltóanyag is érkezik a héten:

  • a kínai Sinopharm-vakcinából 550 ezer vakcina érkezett 84 hűtőkonténerben, ez 275 ezer ember oltására elegendő. A szerződés szerint február végéig kellett volna ennek a mennyiségnek hazánkba érkeznie, de a vállaltnál korábban és több koronavírus elleni oltóanyagot kaptunk. Az oltási terv alapján, a háziorvosokhoz kerül majd a szállítmány azután, hogy a Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad.
  • A Pfizer-vakcinból összesen 102 960 ezer adagnyi érkezik Budapestre a mai nappal bezárólag. Az oltóanyag 51 ezer ember számára elegendő.

Ezt gondolják a budapestiek

Megoszlik a budapestiek véleménye arról, melyik oltás a legjobb a koronavírus ellen. A fiatalokat viszont csak egy érdekli igazán: hogy minél hamarabb beoltsák őket, hogy végre szabadabban élhessünk.

Kosinszki Krisztina:

„Szerintem felesleges különbséget tenni a vakcinák között. Kizárt, hogy egy-egy ország veszélybe akarná sodorni a saját állampolgárait, ráadásul most az egész világ azt figyeli, hogy ki tud ebből a helyzetből győztesként kijönni. Kétlem, hogy a gyártók kockáztatni szeretnék a jó hírnevüket”

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Kovács Péter:

„Nekem teljesen mindegy, hogy mivel oltanak be. Ha itthon engedélyezték, akkor nagy valószínűséggel biztonságos, ugyanis nálunk nagyon szigorúak az ezzel kapcsolatos törvények. Attól sem tartok, hogy az EU nem engedélyezi a keleti oltóanyagokat. Egy a fontos, hogy túl legyünk ezen az egészen, és újrainduljon az élet.”

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Mező Sándorné:

„Az orosz állítólag nagyon jó, több ismerősöm is megkapta már, és nem tapasztaltak semmilyen különösebb mellékhatást. Bízom az ő példájukban. A Pfizer-től sem zárkózom el, de mivel idős vagyok, valószínűleg a Szputnyik V-t kapom. A kínaitól tartok kicsit. Meglátjuk, örömmel állok elébe, a lényeg, hogy minél hamarabb beoltsanak.”

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán