Az előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredmények alapján az Európai Unió gyógyszer felügyeleti hatósága úgy döntött, vizsgálni kezdi a német CureVac új típusú koronavírus elleni vakcináját. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata addig folytatódik, amíg nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem benyújtásához – közölte a hatóság, írja a Bors.

Fotó: Shutterstock

Az EMA a vakcinákkal kapcsolatban minden esetben azt vizsgálja, hatékonynak bizonyul-e a koronavírus-fertőzés ellen, illetve, hogy biztonságosan alkalmazható-e. Magát az európai uniós forgalmazását a benyújtást követő vizsgálat eredménye alapján az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie, az EMA pozitív ajánlásával.

A CureVac oltóanyaga a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapul, ugyanúgy, mint a már használatban lévő Pfizer-Biontec és a Moderna cégek vakcinái. Ez a modern oltóanyagtípus azáltal nyújt védettséget, hogy segítségével az emberi szervezet saját maga állítja elő a védekezéshez szükséges antitesteket.

Mindeközben az amerikai Johnson & Johnson és a Novavax oltóanyagai is célegyenesben vannak – így folyamatosan nő a rendelkezésre álló vakcinák száma.