– A jelenlegi szigorítások szerintem elegendőek, de indokoltnak tartom a büntetések növelését – kezdte lapunknak Bálint, aki szerint megfelelőek az eddig bevezetett intézkedések. – Én úgy látom az első hullámhoz képest többen hordják maszkot, biztos köze van ehhez a pénzbírságnak is – mondta a 41 éves férfi.

Bálint indokoltnak tartja a bírságok növelését (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Következményekkel jár, ha valaki felelőtlen

– Támogatom a szigorítást, mert látom, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki felelőtlenül viselkedik ebben a helyzetben – mondta Ilona, aki az egészségügyben dolgozik, így testközelből látja milyen komoly következményei lehetnek a koronavírusnak.

– Sokszor elképedve nézem az embereket, hogy mennyire nem elővigyázatosak. Ha például valakin nincs maszk vagy lehúzva viseli, rá is szólok, meg akkor is ha nem tartja be a távolságot. Sajnos rohamosan nő a fertőzöttek és áldozatok száma, ezért most még fontosabb, hogy minden óvintézkedést betartsunk – mondta határozottan a 65 éves nővér.

Ilona nővérként pontosan tudja mivel jár a fertőzés (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Fontos, a rendszeres fertőtlenítés

– Nem mindenki tartja be a járvány miatti szabályokat. Sajnos hiába büntetnek, az emberek nem veszik komolyan – magyarázta a 85 éves Piroska, aki még az utcán is hordja a maszkot, és különösen nagy gondot fordít a rendszeres fertőtlenítésre is.

Piroska betartja a szabályokat (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A fiatalok közül sokan azt hiszik, hogy rájuk nem vonatkoznak a szabályok

A 24 éves Nikolett szerint indokolt a szigorítás. – Szükség van a szigorításokra, mert még mindig vannak olyanok, akik nem foglalkoznak az előírásokkal. Én ezt inkább a fiataloknál látom, ők azt hiszik, rájuk nem vonatkoznak a szabályok. Pedig őket is ugyanúgy elérheti a vírus – tette hozzá.

Nikolett szükségesnek tartja a szigorítást (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Balázs rendszeresen visel maszkot, de azt tapasztalja, mások ritkán hordják. – Szerintem nincs szükség a szigorításra. Már van büntetés, felesleges ezt növelni, mert aki eddig se tartotta be, az ezután sem fogja – osztotta meg véleményét a 21 éves fiatal.

Balázs szerint ritkán hordják az emberek a maszkot (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Szigorodtak a maszkviselés szabályai is

Október 23-a óta már nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban és ügyfélfogadási irodákban kötelező maszkot hordani, hanem a szabadtéri-, és sportrendezvényeken is viselni kell az orrot és szájat eltakaró maszkot. Aki nem viseli, az kizárható a rendezvényről. Ez alól csupán a sportolók, edzők, bírók és felszólalok kivételek.

Egy nap akár 600 ezer is lehet a bírság

Az Országgyűlés tegnap több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például a karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint ismert, szeptember közepe óta a hatósági házi karantén időtartama 14 nap helyett már 10 nap. Ez idő alatt egyáltalán nem szabad elhagyni a lakást és látogatókat sem szabad fogadni. Nem lehet elhagyni az otthonunkat még arra az időre sem, hogy esetleg kivigyük a szemetet. Szigorúan meghatározott helyzetekben van mód elhagyni a karantént, például orvosi utasításra, abban az esetben, ha a beteg kórházi ellátásra szorul. Egyébként azonban nincs olyan indok, kifogás (pl. Csak lementem a boltba bevásárolni, Csak átparkoltam az autóval), ami elfogadható lenne.