Gyerekek masíroznak be díszlépésben a köztársasági elnöki palotába a budai Várban. Az ihletet nemcsak a Sándor-palota előtt megnézett katonai őrségváltás adja, hanem az odahaza megtapasztalt élmények is, a háborús körülmények, a mindenhonnan visszahangzó veszélyhelyzet. Ezek a gyerekek ugyanis a kárpátaljai Rátról érkeztek, ahol a tizedik hónapja tartó orosz-ukrán háború nyomja rá bélyegét a mindennapjaikra.

Novák Katalin és a Ficsak elfeledtetné a háborút a gyerekekkel Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal

Novák Katalin személyesen fogadta a kárpátaljai családokat

Mindannyian a Szent Mihály Gyermekotthon lakói, ahol családi környezetet teremtenek a család nélkül maradt gyerekeknek. Az otthont a helyi Bíró família hozta tető alá, munkájukat idehaza a Külhoni Magyarságért Díjjal ismerték el. A nevelőszülők keresztény házaspárok, akik saját gyerekeikkel együtt nevelik a befogadott piciket. És bár igyekeznek mindent megadni a boldogságukhoz, a háború borzalmaitól így sem óvhatják meg őket. Az otthonban, akárcsak Kárpátalja többi részén naponta három óra hosszát van csak villany, és az ellátás is akadozik – számoltak be róla a Ripostnak.

Emiatt esett a magyarországi családszervezetek választása idén erre a külhoni intézményre, hogy adventi jótékonysági gyűjtésükkel szebbé varázsolják az ott élők karácsonyát. Elhozták a családokat Budapestre, vendégül látták őket a Várkert bazárban, majd a Sándor-palotában, ahol Novák Katalin személyesen mutatta meg nekik, hol dolgozik ő, mint köztársasági elnök. Novák Katalin ugyanis a fővédnöke annak az adventi vásárnak, amelynek a teljes bevételét ezeknek a gyerekeknek ajánlják fel. Az államfő a Fiatal Családosok Klubjával (Ficsak) közösen szervezett uzsonnát, amihez zeneszóval és ajándékokkal teremtettek ünnepi hangulatot, bízva abban, hogy legalább ideig-óráig feledtetni tudják velük otthoni viszontagságos helyzetüket.

novák Katalin a Sándor-palotában látta vendégül a kárpátaljai gyerekeket Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Budapesten el sem tudjuk képzelni, mi folyik a határ túloldalán

A Ficsak elnöke elmondta, minden évben közösen beszélik meg a hazai családszervezetekkel, milyen ügyet karoljanak fel, és idén egyértelmű volt, hogy a harcok sújtotta Ukrajnára fókuszáljanak. Mostani gyűjtésükkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ezt a háborút azonnal abba kell hagyni, békét kell kötni és nyugalmat kell biztosítani az ott élő családoknak.

„Hogy milyen lehet úgy élni, hogy bármelyik pillanatban megszólalhat a légiriadó, le kell menni a pincébe, félbeszakad a tanítás, a felnőtt férfiak állandó rettegésben vannak, hogy mikor sorozzák be őket, ezeket mi itt Budapesten el sem tudjuk képzelni, pedig ilyen körülmények vannak most a határ másik oldalán” – mutatott rá Király Nóra.

Minden gyerek katonásdit játszik

Nem csoda, de nem is normális, hogy a Ripost által megkérdezett minden gyerek, még a lányok is katonák szeretnének lenni. Meghatározó élményként valamennyien a katonás emlékeiket idézték.

„Ültem tankban is, pisztolyt fogtam, sisakot vettem fel” – elevenítette fel egyikük.

„Nekem otthonra kell egy tank. Ha fognak jönni katonák, bumm!” – tette hozzá a társa.

Hogy miket mondtak még a kárpátaljai árvák? Ez is kiderül a videóösszeállításunkból: