Rendkívül ritka esetről számoltak be a texasi orvosok. A 30 éves Cara Winhold 2021 márciusában tudta meg, hogy terhes, és amikor öt héttel később ultrahangra ment, úgy tűnt, hogy csak egy embrió fejlődik a méhében. Mivel azonban a nő korábban többször elvetélt, orvosa arra kérte, hogy két héttel később is ellenőrizzék, minden rendben van-e. Ekkor jött a döbbenet!

Terhesen teherbe esni? Ritkán ugyan, de ez is lehetséges. (Fotó: Shutterstock)

A vizsgálaton már két embrió látszott, ám kettejük közt jelentős fejlettségbeli különbség volt a Live Science információi szerint. Mint kiderült, szuperfetációról van szó, azaz nő úgy esett teherbe, hogy már várandós volt. Esetében a magzatok két hét különbséggel fogantak.

Az orvosok is csak találgatnak

Az orvosi szakirodalomban előforduló esetek többsége olyan nőkhöz köthető, akik valamilyen termékenységi kezelésen, például mesterséges megtermékenyítésen estek át – Winhold azonban nem részesült ilyesmiben. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, egyszerre három valószínűtlen eseménynek kellett megtörténnie: a petefészeknek egy újabb petesejtet kell kibocsátania, ami általában nem történik meg, hiszen a várandósság kezdetén a szervezet olyan hormonokat hoz létre, amelyek gátolják az ovulációt. Ezután az újabb petesejtnek meg kell termékenyülnie, ami szintén nem szokott megtörténni, mert a terhesség korai szakaszában nyálka halmozódik fel a méhnyakcsatornában, útját állva a spermiumoknak. A harmadik esemény, a petesejt beágyazódása is sikerrel járt, ami a fejlődő embrió miatt nehezen megvalósítható.

De mivel minden az érintett hölgynél minden körülmény adott volt, egy időben két terhesség alakult ki nála. Az embriók különböző fejlődési szakaszban vannak, nem úgy, mint ikerterhesség során. A gyerekek azóta egészségesen világra jöttek, érdekesség, hogy a fejlettebb baba még mindig nagyobb testvérénél.