Az ügy a HVG információi szerint összefüggésben állhat azzal az eljárással, ami a Turek becenévű D. Alex (korábbi nevén Haris Sándor) ellen folyik. Tureket korábban azért fogták el, mert a rendőrség szerint ő ölette meg egykori barátját, az 1999-ben kivégzett Döcher Györgyöt, vagyis a Csontkezűt egy XV. kerületi presszóban. A szlovák rendőrök gyanúja szerint Tureknek a dunaszerdahelyi mészárláshoz is köze lehet. A rendőrök a terasz betonjának feltörése után valóságos fegyverarzenált találtak: géppisztolyokat, kézifegyvereket, hangtompítókat, maszkokat, golyóálló mellényeket. A rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy lőszerrel visszaélés miatt nyomoznak.

 

 

A letartóztatásakor építési vállalkozóként dolgozó D. Alexet, azaz Tureket azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy 1999-ben az ő megbízásából ölte meg egy bérgyilkos a Csontkezű gúnynéven ismert Döcher Györgyöt. Turek és Csontkezű gyerekkori barátok voltak, a kilencvenes években pedig egy olyan bűnözői párost alkottak, akiktől rettegett az alvilág. Több gyilkossággal, köztük egy fiatal lány megölésével is hírbe hozták őket, de egyik gyilkosságot sem sikerült rájuk bizonyítani.

A kilencvenes évek végére Csontkezű és Turek között megromlott a viszony, a rendőrség gyanúja szerint ez vezethetett ahhoz, hogy előbbit egy bérgyilkos fényes nappal likvidálta a bolgár testőrével együtt egy rákospalotai kiskocsmában. Turek jó kapcsolatban állt a szlovákiai magyar maffiával és annak egyik vezetőjével, Sátor Lajossal. A gyanú szerint Turek Sátort kérte meg arra, hogy ölesse meg Csontkezűt. A szlovákiai magyar keresztapa a rendőrség feltételezése szerint cserébe azt kérte Turektől, hogy segédkezzen megölni riválisait, a szlovákiai magyar Pápay klán tagjait. Ez volt az a bizonyos dunaszerdahelyi mészárlás, ami Európa legsúlyosabb maffialeszámolásaként vált ismertté a kriminalisztikában: 1999. március 25-én három, fekete rendőrségi overallt és símaszkot viselő gépfegyveres elkövető hatolt be a dunaszerdahelyi Fontána étterembe és lőtt halomra tíz embert, köztük a klán vezérének tartott Pápay Tibort. A mészárláshoz használt fegyverek és kellékek nem kerültek elő.

Alvilági körökben terjedő információk szerint a jelenleg letartóztatásban lévő Turek egyik közeli ismerőse, bizalmasa, B. ingatlanában találták meg a minap a lefoglalt fegyvereket, de arról nincs információ, hogy a lefoglalt tárgyaknak van-e közük a korábban elkövetett súlyos bűncselekményekhez. A Döcher-gyilkosság miatt jelenleg Tureken kívül a Németországban elfogott, majd onnan Magyarországra szállított szlovák állampolgár, B. Karol van letartóztatva. A rendőrség gyanúja szerint B. Karol vitte Döcher gyilkosát, Sz. Árpádot a helyszínre – mindketten a Sátor Lajos vezette szlovákiai magyar maffia emberei voltak. Sz. Árpád évekkel a Döcher-gyilkosság után autóbalesetben meghalt, de a nagyfőnök, Sátor Lajos sincs már az élők sorában, őt ugyanis a saját emberei tették el láb alól.