RETRO RÁDIÓ

Ez is eljött: ma van az év legvarázslatosabb éjszakája, itt a Szent Iván-éj





Ma van az év legrövidebb éjszakája. Ezt a napot a világon mindenhol megünneplik, a keresztény és a pogány kultúrkörben is jelentős ünnep.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.23.
ez lesz ma

Ma van Szent Iván-éj

A régiek úgy tartották, hogy ezen a különleges éjszakán teljesülhetnek a kívánságok és ilyenkor szinte bármi megtörténhet. Június 24. előestéje volt a szertartásos tűzgyújtás legfontosabb időpontja, ekkor űzték el a gonosz szellemeket és sárkányokat. A szentiváni tűzgyújtáshoz sokféle hiedelem fűződött. Ezek egyike az a szokás volt, hogy a tűzvész ellen a mezei virágokból, füvekből koszorút kötöttek és a ház elejére akasztották. Idén gazdag Szent Iván-éji programok és fesztiválok várják az érdeklődőket a fővárosban.

A Szent Iván-éji szertartásos tűzgyújtás Fotó: Petőfi Népe/BCS

Különleges éjszaka az Állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert nem mindennapi estét tart, ahol a családi programokon a főszerep a népi hagyományoké és az érdekes állatoké, valamint a tűzé. Ezek a programok várják a látogatókat az Állatkertben 19:00–24:00-ig:

tűzzsonglőrök

különleges LED-show

koncert és táncház

tűzugrás

planetáriumi előadás

előadás a fluoreszcens állatokról

#afterwork Szent Iván-éji piknik a Tabánban

Igazi, kötetlen programokat kínáló, munka utáni Szent Iván-éji piknikre és gyertyagyújtásra várják az érdeklőket ma a Tabánban 17:0023:30 között.

Szecessziós Fesztivál az Iparművészetiben

Június 1125 -ig tart az Iparművészeti múzeum Szecessziós fesztiválja workshopokkal, füzetborító- és szitanyomott vászontáska-készítéssel a Ráth György villában. De a fesztiválon városi sétákon, műhelylátogatásokon, előadásokon, tárlatvezetéseken és kerekasztal-beszélgetéseken is részt lehet venni. Az esemény csúcspontja a zárónapon az „Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel” megnyíló kiállítás lesz.

Múzeumok éjszakája

Az évente megrendezésre kerülő népszerű esemény keretében Budapest és számos vidéki város kulturális intézményei várják rengeteg izgalmas programmal és meghosszabbított nyitvatartással az érdeklődőket.

Art&DesignMarket – divat-design-művészet kiállítás

A június 2526-án tartják a divat-design-művészet kiállítással egybekötött marketet. A Westend tetőkertjének hangulatos piacán a divaté, a dizájné és a művészeté lesz a főszerep, a tehetséges magyar tervezők csodaszép kiegészítőinek megtekintése mellett meg is lehet vásárolni akár a legtrendibb nyári kiegészítőket.

II. Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022

2022 az Üveg nemzetközi évét is ünneplő, a kortárs magyar iparművészet és design friss eredményeit összefoglaló szalonon több mint 300 kiállító alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők A Közös tér című kiállítás keretében. Az eseményt júniusban, júliusban és augusztusban is több alkalommal megrendezik.

5. Európa Filmhét

Az európai filmművészet elmúlt időszakának legkiemelkedőbb alkotásaiból szemezget az idei Európa Filmhét. Ma az angliai Oscar-díjas Judy, majd Az apa látható, a többi napon pedig svéd, német, norvég, magyar, francia és dán alkotásokat mutatnak be.

Az idei év Európa Filmhéten látható filmek főbb témái:

családi történetek, konfliktusok

környezettudatosság

identitáskeresés

tolerancia

Olimpia világnapja

1984. június 23-án alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), és ekkor született meg a modern kori olimpiai mozgalom is. A 16 alapító között szerepelt a hazai olimpiai mozgalom első úttörője, a Magyar Olimpiai Bizottság (NOB) alapító titkára, Kemény Ferenc is. Hivatalosan 1987-től emlékszünk ezen a napon a modern olimpizmus eszméjének atyjaira.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án. Mellettük Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Közszolgálati Dolgozók Nemzetközi Napja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte ki június 23-át a közszolgálati dolgozók nemzetközi napjának a közszolgálatban dolgozók járványügyi helyzetben tanúsított, társadalmilag hasznos és kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

Imaséta az „Ez az a nap”-ért

Egy hónappal az európai és hazai keresztények összetartozását ünneplő és hirdető különleges Ez az a nap! találkozó sikeréért várják közös imára az embereket 19:30-tól a Puskás Arénához. A rendezvény nyitott, bárki csatlakozhat.

11 éve halt meg Columbo

Az Emmy és Golden Globe-díjas amerikai színész és filmrendező, Peter Falk leghíresebb alakítása a több éven át sikerrel sugárzott Columbo című film, amelyben a rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású, ám minden bűntényt megoldó címszereplő nyomozót alakította.

Peter Falk alakította Columbót Fotó: AFP

 





Ezeket olvastad már?
Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás