A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete (a körülmények kedvező alakulásának érzete) is mérséklődött, a vállalkozások vezetői egyre inkább kezdik érezni a háború és a szankciók hatását – derül ki a Századvég júniusi felméréséből. Mint írják, ez a háztartások esetében legnagyobb mértékben az inflációban jelenik meg, míg a vállalkozásoknál az energiaárak növekedése, a gyenge forintárfolyam, illetve az ellátási láncok szakadozása jelent problémát. Egy –100 és +100 közötti skálán a lakossági index –13,3-ről –14,7-re, a vállalati mutató pedig –8,7-ről –14,0-re csökkent. A konjunktúraérzet javulásához szükséges a háború befejezése és a gazdaságnak ártó szankciókkal kapcsolatos kockázat megszűnése, valamint a forint erősödése, és így az infláció normalizálódása.

Holnap reggeltől nem szállít gázt Oroszország a lengyeleknek Fotó: AFP

Holnap reggeltől nem szállít gázt Oroszország a lengyeleknek Fotó: AFP

A háztartásokhoz hasonlóan a vállalatok esetében is a legnagyobb változás az elmúlt egy év gazdasági helyzetének megítélésében történt. A jelentősen romlott lehetőséget megjelölők aránya 27,0 százalékról 32,8 százalékra, míg a kismértékben romlott lehetőséget választóké 33,2 százalékról 35,9 százalékra emelkedett.

Nem féltik a magyarok az állásukat

Ugyanakkor kedvező irányba módosult az állásvesztéstől való félelem az előző hónaphoz képest. Azok aránya, akik egyáltalán nem tartanak munkájuk következő 6 hónapban történő elvesztésétől, 54,1 százalékról 56,2 százalékra nőtt. 12,7 százalék (májusban 16,6 százalék) inkább, míg 9,7 százalék (májusban 9,2 százalék) nagyon tart attól, hogy ő vagy valamely családtagja elveszíti állását.