Hétfőn este Bécs belvárosában több helyszínen is gépfegyveresek lövöldöztek, több halott van. Szervezett akció volt. Több merénylő még szökésben lehet, folyik a hajtóvadászat utánuk.

Orbán Viktor miniszterelnök egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban biztosította a szomszédokat Magyarország támogatásáról, és sok erőt kívánt Ausztriának.

Megrendülve és földúlva állunk most itt, amikor megkaptuk a híreket arról, hogy terrortámadás érte az önök országát és Bécs városát. Ahogy itt, Budapesten mondják, sógorok vagyunk. Az önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az önök fájdalma a mi fájdalmunk, az önök kihívásai a mi kihívásaink is. Teljes mellszélességgel állunk Ausztria polgárai mellett, az áldozatokért imádkozunk, a családtagjaiknak sok lelkierőt kívánunk – üzente a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy Sebastian Kurz legyen biztos abba, hogy a magyarok mellettük állnak és készek vagyunk mindent megtenni, hogy „sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket”.

Készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk veletek közösen, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyek az elmúlt napokban kellett elszenvedni. Sok erőt kívánunk nektek”.