RETRO RÁDIÓ

Skrabski Fruzsina: Több száz ember megkínzása azért nagy bűn!





Az Áldozatok 2006 és a többi dokumentumfilmes munkájáért, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomért Skrabski Fruzsinát is jelölték a Highlights of Hungary 2021. díjra, amellyel az 50 legkiválóbb magyar kreatív teljesítményét jutalmazzák. A jelenleg az Elhallgatott gyalázat folytatásán, a Megörökölt gyalázaton dolgozó rendező-producert kérdeztük.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.02.14.
Kopp Mária Áldozatok 2006 Highlights of Hungary Skrabski Fruzsina

Skrabski Fruzsina legismertebb munkái, a Bűn és büntetlenség című Biszku-film, a szovjet katonák erőszakoskodásának áldozatait bemutató, az Elhallgatott gyalázat, valamint a nemzetközi sikerdíjas, A traumákon innen és túl című dokumentumfilmek mellett az Áldozatok 2006. Ebben a tényfeltáró dokumentumfilmben a 2006-os MTV-székház ostroma, és azt követő zavargások során megsérült civil és rendőr áldozatoknak állít emléket, a hatalom „túlkapásait” a szemtanúk, áldozatok, „résztvevők” szemével, minden fél megszólaltatásával (kivéve, aki nem volt hajlandó beszélni) mutatva be.

Sok fiatal megnézte

Az Áldozatok 2006 film kiemelten szerepel a Highlights of Hungary-jelöltségében. A tavaly őszi bemutató óta mit lát, milyen volt a fogadtatása? Hogy lehet, hogy még ma sem egyértelmű mindenki előtt, mi történt 15 éve?

– Amikor megjelent a film, sokan írtak róla, százezren látták tévében, videómegosztókon. Szerencsére sok fiatal is megnézte, akik nem sokat tudtak az akkori eseményekről, az ártatlan emberek bántalmazásáról, többen mondták, hogy sírtak. A felelősöknek nem tudom mi lehet a lelkében? Több száz ember megkínzása azért nagy bűn! Remélem egyszer mindenki megismeri, hogy mi történt és a felelősök elbújnak szégyenükben.

Skrabski Fruzsina a Highlights of Hungary 2021. jelöltje Fotó: Kezima Fotó

Mi a következő, amit Skrabski Fruzsina feldolgozásában láthatunk?

– Az Elhallgatott gyalázat folytatásán, a Megörökölt gyalázaton dolgozom, Kiss Sándor rendezőtársammal együtt. Olyan emberekkel beszélgetünk, akiknek a szüleivel, nagyszüleivel erőszakosak voltak a szovjetek. Arra vagyunk kíváncsiak, ki, hogy élte az életét az erőszak után.

A Három Királyfi egy csoda!

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom mit jelent az ön számára azon túl vagy éppen azzal együtt, hogy a szüleitől kapott szellemi öröksége?

A Három Királyfi egy csoda. Nem vagyok vezető típus, ráadásul ez a munka számomra szolgálat, mert a hivatásom a filmek. Azt látom, hogy amit a szüleim elkezdtek, az hatalmas felszabadultságot adott az országnak: egyre több házasság, egyre kevesebb válás, egyre több gyerek születik. Ez nagy, közös munka a mozgalom munkatársai, önkéntesei, a kormány és minden magyar ember sikere.

„Egy barátnőmnek válságban volt a házassága, és kipróbálta anyukám dicséretterápiáját – nem váltak el” Fotó: Kezima Fotó

Dicséretterápia

A Házasság Hetéhez kapcsolódva beugrik két sokat idézett jó tanács édesanyjától, Kopp Máriától. Az első, amit egy feleségnek halottunk, hogy mondott, de mindenki számára megszívlelendő: „Dicsérni, dicsérni, dicsérni!”

Anyukám azt mondta, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy szidással senkit se lehet megváltoztatni, csak dicsérettel. Ráadásul, ha állandóan dicséred a házastársadat, gyerekeidet, nagyon jó hangulat lesz otthon. Egyszer egy barátnőmnek válságban volt a házassága és utolsóként kipróbálta anyukám dicséretterápiáját. Először alig talált valamit, amit megdicsérhet a férjén, hogy levitte a szemetet, meg ilyenek, de addig-addig próbálkozott, míg a férje is visszadicsérte. Ma boldog házasságban élnek és nem váltak el!

Edzőterem és pelenkázás?

A másik: „Pelenkázz, tovább élsz!”

– Igen, ez volt anyukám másik meglepő javaslata. Apukámmal, Skrabski Árpáddal való közös kutatásaikból kiderült ugyanis, hogy a férfiak számára a legfontosabb egészségvédő faktor, ha van gyerekük és foglalkoznak vele. Tehát, ha egy férfi pelenkázza a gyerekét, akkor tovább él, mintha minden nap edzőterembe járna!

A Highligts of Hungary jelültjeire, köztük Skrabski Fruzsinára és a többi jelöltre itt lehet szavazni: https://www.highlightsofhungary.hu/voting

A február 24-i díjátadó online élőben követhető: https://www.facebook.com/events/6949774915093633/?ref=newsfeed

A traumákon innen és túl nemzetközi sikerei

The NewsFest International Film Festival – Pasadena – California, USA: True Stories kategóriaversenybe válogatva, második helyezett díja – 2021. 07. 26–30.

Moszkva Eurasia Monthly Film Fesztivál – Dokumentumfilm kategória augusztusi fordulóban versenybe válogatva, ahol döntős, 2021. 08. 19–20.

Berlin Kiez Monthly Film Fesztivál – Health and Medicine kategória szeptemberi forduló győztese – 2021. 09. 06–07.

Bukarest Wallachia International Film Festival – Dokumentumfilm versenybe válogatva – 2021. 09. 10–12. Finalist kategóriában nyert, 2022. január.

Ars Sacra Film Fesztivál – Budapest, Tabán Mozi – Dokumentumfilm versenybe válogatva – 2021. 09. 13–19.

The REEL Recovery Film Festival, Studio City, California, USA – Dokumentumfilm versenybe válogatva – 2021. 11. 05–08.

Docs Without Borders Film Festival pedig Exceptional Merit kategóriában nyert 2022. január.





Ezeket olvastad már?
Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás