Az indonéz egészségügyi minisztérium szerint sokan szenvedtek égési sérüléseket, de pontos számot nem tudtak közölni a sérültekről.

A természeti katasztrófákkal foglalkozó hivatal szerint halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. A mentőszolgálatoknak azonban több lakost kellett evakuálniuk, amikor a lávafolyam elérte a falvaikat, és lerombolt egy hidat Lumajang járásban.

Halálos áldozatokról egyelőre nem tudunk Fotó: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

„Több térség is sötétségbe borult a vulkánból áradó hamu miatt” – közölte Abdul Muhari, a katasztrófaelhárítás szóvivője. Hozzátette, hogy Lumajang több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek. A hatóságok a kráter körül öt kilométeres körzetben biztonsági övezetet hoztak létre.

A Semeru legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.
Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található.

2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt.