A kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat maga fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük – írta az Igazságügyi Minisztérium (IM) azzal kapcsolatban, hogy a Ryanair légitársaság azonnal továbbhárította a háborús válság miatt kivetett különadót az emberekre.

A magyar kormány azért küzdd, hogy a Ryanair ne a lakossággal fizettesse ki a háború költségeit /Fotó: AFP

A kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre: ahelyett, hogy a háború és az energiaválság árát az emberekkel fizettette volna meg, egy külföldön is jól bevált eszközhöz, a bankokra és a multicégekre kivetett extraprofit-különadóhoz folyamodott.

„A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair DAC (Ryanair) a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadót áthárítja az utazókra, ezáltal újabb extra profit beszedését célozva” – közölte az IM. A minisztérium közleménye szerint különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatot. Ezzel párhuzamosan a cég vezérigazgatója többször is idiótának nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert.

Nagy Márton nem ült fel a kötekedésnek, diplomatikus választ adott a fapados légitársaságnak /Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Az a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben az elmúlt napokban, a panaszok alapján általánosan előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen. A Ryanair bocsánatkéréssel tartozik, elsősorban az utazóknak” – közölte az IM. A Ryanair-ügyben a kormányhivatal folytatja a vizsgálatot, és a panaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendelt el.