A budapesti „Riviéra” a budai vízi élet felkapott, nyüzsgő központja, közkedvelt szabad fürdőhelye volt. A legutóbb működő négy fővárosi dunai szabadstrandot, köztük a Rómainál lévőt is, mégis 1973-ban megszüntették.

Akkor egy tollvonásnak tűnt, de komoly szakmai vizsgálatok előzték meg, hiszen a Duna vizének minősége bizonyos időszakokban – és azon a szakaszon – finoman szólva is mellőzte a higiéniát. Anno már annak a tervét is elkészítették, hogyan lehetne áthidalni műszakilag a problémát, de 48 év óta sem sikerült a tervet kivitelezni, így azóta nem nyitott meg újra a Római szabadstrandja. Egészen a mai napig.

Már nagy a készülődés a holnapi megnyitóra (Fotó: Metropol/KB)

A kérdés most is az, vajon valóban nincs-e baj a vízminőséggel, hiszen a szabadstrandtól mindössze nyolc utcányival feljebb, a Pünkösdfürdő utcánál ömlik a Dunába a szennyvíz. Ráadásul ott is van egy kiömlőcső, ahol nem látjuk: a víz alatt.

Ha kíváncsi vagy, hogy vihar után mi kerül a Dunába, amit a víz éppen a szabadstrand felé visz, vagy mi történik, ha az egészségre ártalmas értékeket mérnek a vízben, látogass holnap a metropol.hu oldalra vagy keresd lapunkat terjesztőinknél.