A műtét jól sikerült, a beteg is jól van: sikeresen elvégezte első epeműtétjét a robotsebész





Jól van az a 68 éves asszony, akinek az epehólyagját az országban elsőként robotsebészeti eszközzel távolították el. Eddig több mint 10 millió műtétet hajtottak végre ezzel az eljárással a világon, ebből 1,5 milliót 2021-ben. A modern technológia már Magyarországon is elérhető.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.20.
modern gyógyászat

Da Vinci robotsebészeti technológia – így hívják a jövő operáló orvosát. Persze a robotasszisztens sem nélkülözheti az orvosi tudást, viszont sokkal többre képes, mint az emberi kéz. Hazánkban a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és az Országos Onkológiai Intézetben áll rendelkezésre egy-egy Da Vinci, de a hasi sebészet terén és az oktatásra, kutatásra, illetve gyógyításra is kiterjedő összetett robotsebészeti program elindításában a Semmelweis Egyetem úttörő. Az új sebészeti rendszerekkel a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek gyorsabban felépülnek, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük.

A beteggel a négy csáppal rendelkező robotkar érintkezik Fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

A tavalyi újdonság idén már történelem

2021 nyarán mutatkozott be a Da Vinci Xi robotsebészeti műszer a klinikán, kilenc hónappal később pedig már az egyetem saját műszerével hajtották végre az első műtétet, amelyet másnap további két robotvezérelt operáció követett. Az új eljárásnak köszönhetően az első beteg a beavatkozást követő második napon már el is hagyhatta a klinikát, jól van.

„Amíg az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, addig a Da Vinci rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni robotkarjait, így olyan helyre is eljut és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyeket sem egy nyitott műtét során szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni” – mondta az első operációkat végző professzor, dr. Szijártó Attila. A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója kiemelte, hogy a robot segítségével a sebész három dimenzióban és minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet.

A robotvezérelt technológiát ahhoz tudnám hasonlítani, amikor valaki már tud autót vezetni, aztán megtanul repülőt irányítani, és ezzel új dimenziók nyílnak meg előtte 3D-ben” – hasonlította a sebészeti eljárást a vezetéshez a professzor.

Az orvos nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, amelyet pedálokkal és joystickhez hasonló karokkal irányít Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

Az új technológiával tanulhatnak a jövő sebészei

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a negyedik generációs robot a ma ismert legfejlettebb technológiai háttérrel egyszerre biztosítja a betegek gyógyítását, az orvostanhallgatók és a fiatal szakorvosok képzését Közép-Kelet Európa legjobb egyetemén, valamint segíti az eredményes klinikai kutatásokat. Dr. Merkely Béla úgy véli, az új technológia új távlatokat nyit a sebészeknek és a jövő doktorainak is, hiszen a robottechnológia annak ellenére, hogy nem mindenki operál majd robottal, bekerül a következő 30-40 év orvosképzésébe.

Szeretnénk létrehozni egy, a robotsebészetben jártas, bővebb szakmai stábot amellett, hogy már idén nyáron mintegy ötven új robotsebészeti műtét elvégzését tervezzük” – mondta Merkely.

Az úgynevezett torony segítségével tekinthetik meg a robotkar mozgását az új eljárás elsajátítani akaró hallgatók és szakemberek, és itt vannak a műtét biztonságáért felelős műszerek is Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

Nem csak epeműtétre használják

A klinikán az új rendszert várhatóan évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd az általános sebészeti műtétek mellett, nőgyógyászati-, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozások során is. Az egyetem vezetője hozzátette: a program részeként egyelőre tíz sebész szerez jártasságot a robotsebészeti műtétek elvégzésében, ám mivel az oktatában is jelentős szerepet kap a Da Vinci, a jövő sebészei már ezen sajátíthatják el az új technológiát.

A 4. generációs robottechnológia előnyei

  • A sebészek precízebben, pontosabban tudják kivitelezni a műtéteket.
  • A betegek kisebb műtéti terheléssel, rövidebb kórházi tartózkodással és gyorsabb gyógyulással számolhatnak.
  • Jöhet a Budapesti Képzési Központ

    Az eddig két Da Vinci sebészeti robotrendszert telepítő SofMedica hazánkban egy 15 egységből álló helyi rendszer kiépítését, valamint 3,5 millió eurós beruházással egy állandó budapesti képzési központ létrehozását tervezi.





    Ezeket olvastad már?
    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás